Καταδίκη για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών - Διαχρονικό Δίκαιο: Έννοια και τρόπος εφαρμογής της «αρχής της αναδρομικότητας του επιεικέστερου νόμου». ΑΠ 759/2014 (ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα)

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

Τεύχος 2/2015, Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος

Τριμηναία Νομική Επιθεώρηση Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς

Οι συνδρομές του περιοδικού γίνονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Γ. Κουτσόπουλος Μέλη: Κ. Φράγκος (Εισηγητής), Μ. Βασιλάκη, Χ. Παρασκευά, Μ. Γαλάνη - Λεοναρδοπούλου Εισαγγελέας: Β. Πλιώτας Δικηγόρος: Δ. Σβερώνη Καταδίκη για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών - Διαχρονικό Δίκαιο: Έννοια και τρόπος εφαρμογής της «αρχής της αναδρομικότητας του επιεικέστερου νόμου». Με το άρθρο 23 του νέου Ν 4139/2013, για την επιβολή της ισόβιας κάθειρξης για μεγάλους διακινητές απαιτείται να συντρέχει, εκτός της κατ’ επάγγελμα τέλεσης, και η επιβαρυντική περίσταση, όχι της μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών (άρθρο 23 Α Ν 3459/2006, που έχει καταργηθεί, αλλά) του προσδοκώμενου οφέλους άνω των 75.000 Ευρώ, απαλείφονται δε οι διαζευκτικώς προβλεπόμενες στο παλαιότερο άρθρο 23 του Ν 3459/2006 περιστάσεις του υπότροπου δράστη ή της ενέργειας κατά συνήθεια ή με σκοπό προκλήσεως της χρήσης ναρκωτικών ουσιών από ανηλίκους. Στις περιπτώσεις τις οποίες καθένας από τους συγκρινόμενους ποινικούς νόμους είναι εν μέρει ηπιότερος και εν μέρει αυστηρότερος από τον άλλο ως προς την επιβλητέα ποινή πρέπει να εφαρμοσθεί αυτός που οδηγεί στην μικρότερη επιβλητέα ποινή. Εφόσον προβλέπεται από το νέο νόμο ως προϋπόθεση επιβολής της ποινής ορισμένος όρος, νέος ή πρόσθετος, ή σωρευτικά νέα επιβαρυντική περίσταση, κατά τη συζήτηση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό θα εφαρμοσθεί ο ως άνω νεότερος νόμος. Αν όμως ο κατηγορούμενος δικάσθηκε...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.