Αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 54Α παρ. 5 του Ν 4174/2013 (ΚΦΔ) περί απαραδέκτου της συζητήσεως εμπραγμάτου αγωγής σε περίπτωση μη προσκομίσεως από τον υπόχρεο πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ. (Παρατηρήσεις: Θ. Μερσίνης). ΜΠρΠειρ 4080/2014 (Διαδικασία Εκουσίας Δικαιοδοσίας)

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

Τεύχος 3/2015, Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος

Τριμηναία Νομική Επιθεώρηση Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς

Οι συνδρομές του περιοδικού γίνονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Α. Κατσαργύρη Δικηγόρος: Δ. Αγγελάρα Αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 54Α παρ. 5 του Ν 4174/2013 (ΚΦΔ) περί απαραδέκτου της συζητήσεως εμπραγμάτου αγωγής σε περίπτωση μη προσκομίσεως από τον υπόχρεο πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ. Η συζήτηση της αιτήσεως είναι παραδεκτή χωρίς να υφίσταται ανάγκη προσκομίσεως εκ μέρους των αιτούντων πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ, καθώς η διάταξη του άρθρου 54Α παρ. 5 του Ν 4174/2013, ως ίσχυε προ της αντικαταστάσεώς της από το άρθρο 3 παρ. Γ αριθμό 5 του Ν 4254/2014 (ΦΕΚ 85/7.4.2014), που όριζε ότι είναι απαράδεκτη η συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου εμπράγματης αγωγής επί ακινήτου ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ενώπιον Δικαστηρίου ή δημόσιας αρχής από υπόχρεο στον ΕΝΦΙΑ επί ακινήτου, σε περίπτωση μη προσκομίσεως του σχετικού ως άνω πιστοποιητικού, είναι μη εφαρμοστέα ως ευθέως αντιτιθέμενη τόσο στα άρθρα 17, 20 και 25 του Συντάγματος όσο και στο άρθρο 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ, δεδομένου ότι παρά την προφανή φορολογική της φύση, θίγει και παραβιάζει τα προστατευόμενα δικαιώματα υπό των ως άνω διατάξεων, δεν εξασφαλίζει μία δίκαιη ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων του δημοσίου συμφέροντος και των επιταγών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τίθεται με αυτήν ένας δικονομικός φραγμός ήδη σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας. [...] Στην προκειμένη περίπτωση, η αιτούσα, με την κρινόμενη...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.