Επανάληψη της διαδικασίας μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου - Συκοφαντική δυσφήμηση - Ελευθερία έκφρασης. ΣυμβΑΠ 881/2015 (ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα)

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

Τεύχος 3/2015, Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος

Τριμηναία Νομική Επιθεώρηση Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς

Οι συνδρομές του περιοδικού γίνονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Γ. Γεωργέλλης Μέλη: Μ. Βασιλάκη (Εισηγήτρια), Χ. Παρασκευά, Μ. Γαλάνη-Λεοναρδοπούλου, Α. Παναγιώτου Εισαγγελέας: Γ. Μπόμπολης (εισήγαγε την πρόταση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Δασούλα) Δικηγόρος: Ε. Παναγιωτόπουλος Επανάληψη της διαδικασίας μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου - Συκοφαντική δυσφήμηση - Ελευθερία έκφρασης. Επανάληψη της διαδικασίας μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου- Συκοφαντική δυσφήμηση. Ελευθερία έκφρασης (άρθρο 10 ΕΣΔΑ). Προσφυγή της κατηγορουμένης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Διαπίστωση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου παραβίασης του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ, καθώς η αυστηρότητα της ποινής που επιβλήθηκε στην αιτούσα από το Πενταμελές Εφετείο υπερβαίνει τον απλό αναγκαίο περιορισμό στην ελευθερία της έκφρασής της και η παρέμβαση στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης δεν ήταν ανάλογη προς τους επιδιωκόμενους θεμιτούς σκοπούς. Δεκτή εν μέρει η αίτηση. Ακυρώνεται η προσβαλλόμενη ως προς την επιβληθείσα ποινή και παραπέμπεται η υπόθεση για νέα επιμέτρηση της ποινής, σε άλλο Δικαστήριο, ομοιόβαθμο με εκείνο που τη δίκασε. [...] Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 525 παρ. 1 του ΚΠΔ, η ποινική διαδικασία που περατώθηκε με αμετάκλητη απόφαση επαναλαμβάνεται προς το συμφέρον του καταδικασμένου για πλημμέλημα ή κακούργημα μόνο στις περιπτώσεις που αναφέρονται περιοριστικά στο άρθρο αυτό....

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.