Απόρριψη ενδίκου μέσου της έφεσης ως απαράδεκτου λόγω εκπρόθεσμης άσκησης - Λόγοι αναίρεσης - Υπέρβαση εξουσίας - Ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία - Γνωστής διαμονής και ακυρότητα επίδοσης - Δεκτή εν μέρει η αναίρεση. ΑΠ 488/2014 (ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα)

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

Τεύχος 3/2015, Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος

Τριμηναία Νομική Επιθεώρηση Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς

Οι συνδρομές του περιοδικού γίνονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Γ. Κουτσόπουλος Μέλη: Κ. Φράγκος, Μ. Βασιλάκη, Χ. Παρασκευά, Α. Παναγιώτου (Εισηγήτρια) Εισαγγελέας: Μ. Ανδριωτέλλης Δικηγόρος: Σ. Ποταμίτης Απόρριψη ενδίκου μέσου της έφεσης ως απαράδεκτου λόγω εκπρόθεσμης άσκησης. Λόγοι αναίρεσης. Υπέρβαση εξουσίας. Ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Γνωστής διαμονής και ακυρότητα επίδοσης. Δεκτή εν μέρει η αναίρεση. Λόγοι ακυρότητας επίδοσης της εκκαλουμένης απόφασης (π.χ. παραβίαση των διατάξεων του άρθρου 156 ΚΠΔ περί γνωστής διαμονής) δεν ελέγχονται αυτεπαγγέλτως από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, αλλά θα πρέπει να προβάλλονται με σαφή και ορισμένο λόγο έφεσης. Επομένως δεν στοιχειοθετείται υπέρβαση εξουσίας. Συνακόλουθα ο λόγος αναίρεσης ότι ήταν άκυρη η επίδοση του κλητηρίου θεσπίσματος για τις αναφερόμενες σε αυτόν πλημμέλειες, δεν αφορά την κρίση της προσβαλλομένης ως προς το απαράδεκτο (εκπρόθεσμο της απόφασης) αλλά σε πλημμέλειες της πρωτόδικης και είναι απορριπτέος ως απαράδεκτος. Δεκτή εν μέρει η αναίρεση λόγω έλλειψης ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, καθόσον δεν αναφέρεται ο χρόνος άσκησης της έφεσης και το αποδεικτικό από το οποίο προκύπτει η επίδοση της εκκαλουμένης, αλλά ούτε και τα αποδεικτικά μέσα κατ΄ ειδος στα οποία το δικαστήριο στήριξε την απορριπτική του κρίση, με αποτέλεσμα να μην προκύπτει με βεβαιότητα αν, πλην των αναφερομένων στο σκεπτικό αποδεικτικών μέσων, έλαβε υπόψη του και τα λοιπά προσκομισθέντα από την κατηγορουμένη-εκκαλούσα....

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.