Διακοπή της δίκης λόγω θανάτου διαδίκου - Επανάληψη της δίκης - Κατάχρηση νομικής προσωπικότητας. ΑΠ 618/2015 (Β1’ Πολιτικό Τμήμα)

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

Τεύχος 4/2015, Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος

Τριμηναία Νομική Επιθεώρηση Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς

Οι συνδρομές του περιοδικού γίνονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Ν. Λεοντής Δικαστές: Ν. Πάσσος, Χ. Βρυνιώτης, Γ. Αναστασάκος (Εισηγητής), Σ. Καρυστηναίου Δικηγόροι: Ε. Δενέζη, Γ. Κοντογιάννης Διακοπή της δίκης λόγω θανάτου διαδίκου - Επανάληψη της δίκης - Κατάχρηση νομικής προσωπικότητας. Διακοπή της δίκης σε περίπτωση θανάτου διαδίκου. Επανάληψη της δίκης με κοινοποίηση δικογράφου στον κληρονόμο του θανόντος διαδίκου. Αναίρεση λόγω παραβίασης κανόνα ουσιαστικού δικαίου. Αναίρεση λόγω έλλειψης νόμιμης βάσης της προσβαλλόμενης απόφασης. Πλοιοκτησία, κυριότητα πλοίου και εφοπλισμός- έννοια των όρων βάσει του ΚΙΝΔ. Κατάχρηση νομικής προσωπικότητας από τον κυρίαρχο εταίρο. Κριτήρια διάγνωσης τέτοιας κατάχρησης. Η ιδιότητα του εναγομένου - αναιρεσίβλητου ως νομίμου εκπροσώπου - Διευθυντή - Προέδρου - Γραμματέα και Ταμία του ΔΣ της εναγόμενης εταιρίας και η επιχειρούμενη κατά τρόπο γενικό οικονομική του ταύτιση με αυτήν δεν υποδηλώνει μόνον αυτή κατάχρηση νομικής προσωπικότητας. Απορρίπτει αναίρεση. [...] I. Όπως προκύπτει από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 286 περ. α', 287, 290, 291 και 292 ΚΠολΔ, που εφαρμόζονται κατά το άρθρο 573 παρ. 1 του ίδιου Κώδικα και στη διαδικασία της δίκης για την αναίρεση, σε συνδυασμό προς τις διατάξεις των άρθρων 1710 επ. ΑΚ, η δίκη διακόπτεται και όταν μετά την άσκηση της αίτησης αναίρεσης και μέχρι να τελειώσει η προφορική συζήτηση, μετά την οποία εκδίδεται η...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.