Πρόστιμο λόγω θαλάσσιας ρύπανσης. Δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης του καθιερούμενου από το άρθρο 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ τεκμηρίου αθωότητας αν η ποινική δικαιοδοσία καταλήξει σε απαλλακτική κρίση και η διοικητική σε καταδικαστική. Το διοικητικό δικαστήριο δεν δεσμεύεται από την τυχόν προηγηθείσα σχετική απόφαση ποινικού δικαστηρίου, εκτός εάν πρόκειται για αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση, αλλά υποχρεούται να τη συνεκτιμήσει κατά τη διαμόρφωση της κρίσης του. ΔΕφΠειρ 390/2015 (Τμήμα Δ’ Τριμελές)

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

Τεύχος 1/2016, Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος

Τριμηναία Νομική Επιθεώρηση Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς

Οι συνδρομές του περιοδικού γίνονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Ε. Παπαγεωργίου Εφέτες: Δ. Τζαφά, Ρ.-Δ. Γκέιβελη Δικηγόρος: Σ. Στυλιανός Δικ. Πληρ. ΝΣΚ: Κ. Καραγιάννη Πρόστιμο λόγω θαλάσσιας ρύπανσης - Κρίση του δικάσαντος Δικαστηρίου επί της εφέσεως που ασκήθηκε για την εξαφάνιση της πρωτοβάθμιας απόφασης η οποία απέρριψε την προσφυγή κατά του εν λόγω προστίμου. Θαλάσσια ρύπανση. Πρόστιμο λόγω παράβασης του ΠΔ 55/1998 περί προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος. Προσφυγή κατά του εν λόγω προστίμου και έκδοση πρωτοβάθμιας απόφασης, η οποία απέρριψε την προσφυγή αυτή. Άσκηση έφεσης κατά της πρωτοβάθμιας απόφασης. Επίκληση στην κατ’ έφεση δίκη, μεταξύ άλλων, και του γεγονότος της έκδοσης απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Δωδεκανήσου, με την οποία οι φερόμενοι ως κατηγορούμενοι κηρύχθηκαν αθώοι για την ίδια υπόθεση, συνεπώς υπάρχει παραβίαση της αρχής ne bis in idem και του τεκμηρίου αθωότητος. Κρίση του δικάσαντος Δικαστηρίου, μεταξύ άλλων, περί του ότι: (α) σύμφωνα με το άρθρο 14 ΠΔ 55/1998, μεταξύ των οργάνων που βεβαιώνουν παραβάσεις θαλάσσιας ρύπανσης και συντάσσουν σχετική έκθεση είναι και οι χειριστές πολεμικών αεροσκαφών που διαπιστώνουν τη ρύπανση, επομένως δεν τίθεται ζήτημα παράβασης της διαδικασίας διαπίστωσης της ένδικης παράβασης, (β) από την έκθεση βεβαίωσης παράβασης που συνέταξε ο Πλωτάρχης, η οποία είναι λεπτομερής και ακριβής ως προς την περιγραφή των διαπιστώσεων του πληρώματος του αεροσκάφους...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.