Φοροδιαφυγή. Αποδοχή εικονικών τιμολογίων. Φαινομένη κατ’ ιδέαν συρροή και απορρόφηση της πράξης αποδοχής εικονικών φορολογικών στοιχείων από την πράξη της φοροδιαφυγής, όταν τα εικονικά φορολογικά στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν για την τέλεση φοροδιαφυγής. Αναιρεί την προσβαλλόμενη απόφαση.Κηρύσσει αθώο τον κατηγορούμενο για την πράξη της αποδοχής φορολογικών στοιχείων. (Παρατηρήσεις: Λιάνα Γ. Τσάκωνα). ΑΠ 37/2017 (ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα)

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

Τεύχος 2/2017, Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος 2017

Τριμηναία Νομική Επιθεώρηση Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς

Οι συνδρομές του περιοδικού γίνονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Α. Καρέλλου Μέλη: Χ. Παρασκευά, Α. Πελεκάνος (Εισηγητής), Α. Παναγιώτου, Χ. Βρυνιώτης Εισαγγελέας: Β. Πλιώτας Δικηγόροι: Χ. Κοψαχείλης (αναιρεσείοντος), Α. Βασιλείου (ΝΣΚ) Φοροδιαφυγή. Αποδοχή εικονικών τιμολογίων. Φαινομένη κατ’ ιδέαν συρροή και απορρόφηση της πράξης αποδοχής εικονικών φορολογικών στοιχείων από την πράξη της φοροδιαφυγής, όταν τα εικονικά φορολογικά στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν για την τέλεση φοροδιαφυγής. Αναιρεί την προσβαλλόμενη απόφαση.Κηρύσσει αθώο τον κατηγορούμενο για την πράξη της αποδοχής φορολογικών στοιχείων. Φοροδιαφυγή. Καταδίκη για αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων κατ’ εξακολούθηση. Επιεικέστερη η νέα διάταξη του άρθρου 66 Ν 4174/2013, σε σχέση με την προϊσχύσασα του άρθρου 19 Ν 2523/1997. Φαινομένη κατ’ ιδέαν συρροή ανάμεσα στην πράξη της έκδοσης ή αποδοχής εικονικών φορολογικών στοιχείων και της φοροδιαφυγής, βάσει του επιεικέστερου νέου νόμου, εφόσον τα εικονικά φορολογικά στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν για την τέλεση πράξης φοροδιαφυγής. Στην περίπτωση αυτή, η πράξη της αποδοχής εικονικών φορολογικών στοιχείων απορροφάται από τη φοροδιαφυγή και δεν τιμωρείται αυτοτελώς. Απόρριψη ισχυρισμού περί εκκρεμοδικίας, λόγω προγενέστερης καταδίκης για απατηλή επιστροφή ΦΠΑ διά της χρήσεως των ίδιων τιμολογίων. Υπέρβαση εξουσίας. Αιτίαση περί υπέρβασης εξουσίας, λόγω απόρριψης του ισχυρισμού περί εκκρεμοδικίας και έρευνα της υπόθεσης. Σύμφωνα με τα ως άνω ορθώς απορρίφθηκε ο ισχυρισμός, αφού τα δύο αυτά εγκλήματα είναι αυτοτελή και συρρέουν αληθινά. Επιεικέστερος ποινικός νόμος....

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.