Αντίθεση του άρθρου 4 παρ. 1 Ν 663/1977 στην ΕΣΔΑ και το Σύνταγμα. Η έλλειψης κοινοποίησης της ατομικής βεβαίωσης κατά τον ΚΕΔΕ στον οφειλέτη καθιστά ακυρωτέες τις πράξεις εκτέλεσης. ΔΕφΠειρ 5154/2017 (9ο Τριμελές Τμήμα)

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

Τεύχος 4/2017, Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2017

Τριμηναία Νομική Επιθεώρηση Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς

Οι συνδρομές του περιοδικού γίνονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Α. Σπετσεροπούλου Μέλη: Ε. Ανδρονικάκη-Γουδή, Ι. Καραμπάτσου (Εισηγήτρια) Αντίθεση του άρθρου 4 παρ. 1 Ν 663/1977 στην ΕΣΔΑ και το Σύνταγμα. Η έλλειψης κοινοποίησης της ατομικής βεβαίωσης κατά τον ΚΕΔΕ στον οφειλέτη καθιστά ακυρωτέες τις πράξεις εκτέλεσης. Είναι αντίθετες στη διάταξη του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ και μη εφαρμοστέες, κατ’ άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, οι διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 1 του Ν 663/1977, όπως αντικαταστάθηκαν από το άρθρο 24 του Ν 2145/1993, κατά το μέρος τους που ορίζουν ότι το ποσό της επιβληθείσας από ορισμένο ποινικό δικαστήριο χρηματικής ποινής προσαυξάνεται, κατά την είσπραξη, σε ποσοστό 92%, καθότι οι διατάξεις αυτές έχουν, κατ’ ουσίαν, ως αποτέλεσμα ότι, ενώ ορισμένο πρόσωπο καταδικάζεται από ποινικό δικαστήριο σε χρηματική ποινή ορισμένου ύψους, η επιμέτρηση της οποίας, εντός των ορίων που διαγράφει ο νόμος, γίνεται από το εν λόγω δικαστήριο, κατ’ εκτίμηση της προσωπικότητας του δράστη, της οικονομικής του θέσεως και της βαρύτητας του εγκλήματος που διέπραξε, και προς επίτευξη των σκοπών της γενικής και ειδικής προλήψεως των εγκλημάτων, ακολούθως, με αποφάσεις διοικητικών οργάνων, που λαμβάνονται, κατ’ εφαρμογή νόμου που αποσκοπεί αποκλειστικά στη διαφύλαξη των ταμειακών συμφερόντων του Δημοσίου, ο καταδικασθείς υποβάλλεται, τελικώς, για το έγκλημα που διέπραξε, σε ποινή σημαντικά...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.