Ανακοπή κατά διαταγής πληρωμής και επιταγής προς πληρωμή. Απόσπασμα εμπορικών βιβλίων της πιστώτριας τράπεζας και αποδεικτική ισχύς του για την έκδοση διαταγής πληρωμής. Προϋποθέσεις βέβαιου και εκκαθαρισμένου της απαίτησης της τράπεζας. ΜΠρΘήβας 141/2018 (Διαδικασία περιουσιακών διαφορών)

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

Τεύχος 2/2018, Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος 2018

Τριμηναία Νομική Επιθεώρηση Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς

Οι συνδρομές του περιοδικού γίνονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

Απόσπασμα

Δικαστής: Ε. Τσιάνου, Πρωτοδίκης Δικηγόροι: Κ. Μπαρούτας, Λ. Βούζας Ανακοπή κατά διαταγής πληρωμής και επιταγής προς πληρωμή. Απόσπασμα εμπορικών βιβλίων της πιστώτριας τράπεζας και αποδεικτική ισχύς του για την έκδοση διαταγής πληρωμής. Προϋποθέσεις βέβαιου και εκκαθαρισμένου της απαίτησης της τράπεζας. Απόρριψη της υπό κρίση ανακοπής. Κρίση του Δικαστηρίου περί του ότι: (α) το απόσπασμα των τηρουμένων λογιστικών βιβλίων της πιστώτριας τράπεζας που περιέχουν τις εγγραφές, τις σχετικές με την κίνηση των δοσοληψιών μεταξύ αυτής και του πιστούχου, δεν συνιστά έγγραφο, κατά την έννοια των άρθρων 444 παρ. 1 και 448 παρ. 1 ΚΠολΔ, αποδεικτικό της απαιτήσεως κατά του πιστούχου, επί οριστικού κλεισίματος του λογαριασμού, με χρεωστικό ως προς αυτόν υπόλοιπο. Ωστόσο, είναι έγκυρη η μεταξύ της παράσχουσας τοκοχρεολυτικό δάνειο τράπεζας και του δανειολήπτη συμφωνία κατά την οποία το απόσπασμα του μηχανογραφικώς τηρούμενου λογαριασμού του δανείου θα αποτελεί πλήρη απόδειξη της οφειλής του τελευταίου από τη χορήγηση, με αποτέλεσμα το απόσπασμα αυτό να δύναται να στηρίξει κατά νόμο την διαταγής πληρωμής κατά του οφειλέτη του δανείου. Ειδικότερα, στην περίπτωση των μηχανογραφικώς τηρουμένων εμπορικών βιβλίων, η εκτύπωση του αποσπάσματος των βιβλίων αυτών, που περιέχονται σε ηλεκτρονική μορφή εντός του υπολογιστή, με τη σχετική βεβαίωση της γνησιότητας της εκτύπωσης από τον υπάλληλο της...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.