Γιαννίκος Πιτσιρίκος, Αξίωση λογοδοσίας - Προσέγγιση ουσιαστικού (ΑΚ 303) και δικονομικού (ΚΠολΔ 473-477) δικαίου (με αφορμή την ΠΠρΚερκ 1461/2017)

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

Τεύχος 3/2018, Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2018

Τριμηναία Νομική Επιθεώρηση Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς

Οι συνδρομές του περιοδικού γίνονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

Απόσπασμα

Γιαννίκος Πιτσιρίκος | Δικηγόρος, ΔΝ Περίληψη της ΠΠρΚερκ 1461/2017 (Nomos-712554) Συγκυριότητα επί ακινήτου μεταξύ των εν διαστάσει συζύγων. Αγωγή για τον δικαστικό καθορισμό του τρόπου διαχείρισης του επίκοινου λόγω διαφωνίας μεταξύ των συγκυρίων. Υλική αρμοδιότητα του Δικαστηρίου. Εφαρμοστέα διαδικασία. Κατά την άσκηση της ρυθμιστικής του παρέμβασης το Δικαστήριο δεν υπόκειται σε περιορισμούς και ενδεικτικά μόνον καθορίζεται η δυνατότητα διορισμού διαχειριστή, οφείλει όμως να μην παραβιάζει τις κείμενες διατάξεις των νόμων. Αναγκαία προϋπόθεση του διορισμού του είναι η ύπαρξη ανάγκης καθορισμού τρόπου διοίκησης και χρησιμοποίησης του κοινού πράγματος, γι’ αυτό πρέπει να περιέχεται σχετικό αίτημα και όχι μόνον περί διορισμού του. Στοιχεία για το ορισμένο της αγωγής αυτής (ΚΠολΔ 216 παρ. 1). Υποχρέωση προς λογοδοσία. Διαδικασία της λογοδοσίας. Άρνηση του δοσίλογου να προβεί εξωδίκως σε ανακοίνωση λογαριασμού προς τον δεξίλογο. Ευχέρεια του δεξίλογου να επιδιώξει την εκπλήρωση της υποχρέωσης του δοσίλογου με αγωγή, στην οποία εφαρμόζονται οι ειδικές διατάξεις των ΚΠολΔ 473-477. Αναγκαίο περιεχόμενο της ιστορικής βάσης της αγωγής αυτής. Περιπτώσεις αποκλεισμού της αγωγής λογοδοσίας. § 1: Η αξίωση λογοδοσίας υπό ουσιαστική έννοια Ι. Ratio της ΑΚ 303 και σχέση της προς ειδικές διατάξεις 1. Ο δικαιολογητικός λόγος της γενικότητας της ρύθμισης της ΑΚ 303 Στην ΑΚ 303, σε αντίθεση προς...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.