Παναγιώτης Δέγλερης, Βαΐα Στεργιοπούλου, Η εφαρμογή της αρχής «in dubio pro reo» στην πολιτική δίκη με βάση τη νομολογία του ΕΔΔΑ - Ζητήματα καταδολίευσης δανειστών (Γνωμ.)

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

Τεύχος 4/2018, Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2018

Τριμηναία Νομική Επιθεώρηση Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς

Οι συνδρομές του περιοδικού γίνονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

Απόσπασμα

Παναγιώτης Εμμ. Δέγλερης | Δρ. Δικηγόρος, Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Επισκ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Λευκωσίας Βαΐα Β. Στεργιοπούλου | Μ.Δ.Ε. Αστικού Δικαίου, Μ.Δ.Ε. Εμπορικού Δικαίου Α. Ιστορικό ερωτήματος Τέθηκαν υπόψη μας τα παρακάτω πραγματικά δεδομένα: 1. Οι «Χ» και «Ψ» παραπέμφθηκαν για να δικασθούν ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, σε δικάσιμο του έτους 2018, με την κατηγορία ότι ως οφειλέτες, με πρόθεση και από κοινού, παρείχαν άμεση συνδρομή στο δράστη κατά τη διάρκεια και κατά την εκτέλεση της αξιόποινης πράξης της καταδολίευσης δανειστών - δηλαδή με πρόθεση να ματαιώσουν ολικά την ικανοποίηση του δανειστή τους, απαλλοτριώνοντας χωρίς ισότιμο και αξιόχρεο αντάλλαγμα οποιοδήποτε περιουσιακό τους στοιχείο - που αυτοί τέλεσαν και ειδικότερα δέχθηκαν να μεταβιβασθεί ακίνητο (1/2 εξ αδιαιρέτου) σε αυτούς λόγω δωρεάς από τον «Ζ». Έπραξαν δε αυτό προκειμένου να ματαιωθεί η ικανοποίηση της εγκαλούσας εταιρίας, με την επωνυμία «Δ», η οποία είχε κατά του «Ζ» απαίτηση ύψους 17.000.000,00 € από δανειακές συμβάσεις. 2. Με την με αριθμό .../2018 απόφασή του το Γ´ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών αθώωσε τους κατηγορουμένους «Χ» και «Ψ» με την εξής αιτιολογία: «... Πλην όμως το δικαστήριο, πέραν των λοιπών προϋποθέσεων που απαιτεί ο νόμος, για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος του άρθρου 397 ΠΚ, διατηρεί αμφιβολίες...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.