Σπ. Τάσσης, Η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

ΔΙΚΑΙΟ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Τεύχος 4/2018, Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2018

Τύπος - Εκδόσεις - Ραδιοφωνία - Τηλεόραση - Κινηματογράφος - Ηλεκτρονικές επικοινωνίες - Διαδίκτυο - Πνευματική ιδιοκτησία

Εκδίδεται από το 2004 - Τριμηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €98.00
ΝΠ €135.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Ο άνθρωπος βρίσκεται στο κατώφλι μίας νέας βιομηχανικής επανάστασης όπου εκτός από τα έμβια όντα ρόλο θα παίξουν και οι μηχανές, όχι ως απλά εργαλεία παραγωγής και εκβιομηχάνισης, αλλά ως εξελιγμένες μηχανές και ανθρωποειδή. Μία επανάσταση που είναι πιθανόν να μην αφήσει ανεπηρέαστο κάθε κοινωνικό στρώμα, και συνεπώς είναι εξαιρετικά σημαντικό ο νομοθέτης να εξετάσει τις νομικές και ηθικές συνέπειες και επιπτώσεις της εξέλιξης αυτής, χωρίς να καταστέλλει την καινοτομία και εμποδίσει την ανάπτυξη νέων τεχνικών λύσεων. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και όσοι λειτουργούν στον τομέα της δικαιοσύνης. Τόσο οι δικαστές και η χρήση από αυτούς των εφαρμογών ΑΙ που αναπτύσσονται για να παρέχουν συστήματα αυτόματης δικαιοδοτικής λειτουργίας (automated judicial decision-making) όσο και οι δικηγόροι που θα κληθούν να ανταποκριθούν στην νομική ανάλυση σύνθετων και πρωτόγνωρων θεμάτων, όπως η αναζήτηση της πραγματικής ευθύνης για τις «ενέργειες» των μηχανών και ο βαθμός υπαιτιότητας των προγραμματιστών του αλγόριθμου της ΑΙ, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για το πώς θα εξελιχθεί η αλληλεπίδραση των μελλοντικών κοινωνιών με τις ρομποτικές μηχανές. Αυτό που σίγουρα διαφαίνεται, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι τα ζητήματα του τι είναι ηθική σε κάθε δεδομένη κοινωνία και ιστορική στιγμή θα πρέπει να φιλτραριστεί υπό το νέο πρίσμα ενός κόσμου με σκεπτόμενες μηχανές.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.