Ο ρόλος της δημόσιας διοίκησης στην προώθηση της ένταξης των μεταναστών στην ΕΕ (Δρ. Κατερίνα-Μαρίνα Κυριέρη - Ελένη Ροΐδου)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος II/2011, Μάιος - Ιούνιος - Ιούλιος - Αύγουστος

Τετραμηνιαία περιοδική έκδοση υπό την αιγίδα του Τομέα Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εκδίδεται από το 1987

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €36.00
ΝΠ €40.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Δρ. Κατερίνα-Μαρίνα Κυριέρη, Λέκτορας (EIPA) & Σύμβουλος στο Διεθνή Οργανισμό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ελένη Ροΐδου, Διεθνολόγος   1. Εισαγωγή Η μετανάστευση έχει οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις και συνεπώς αποτελεί πηγή τόσο προκλήσεων, όσο και ευκαιριών για τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Η εισαγωγή εργατικού δυναμικού κρίνεται απαραίτητη για την αντιστάθμιση α) της δημογραφικής μείωσης βραχυπρόθεσμα, β) της γήρανσης των ευρωπαϊκών κοινωνιών και γ) των αυξανόμενων αναγκών της αγοράς εργασίας. Ως εκ τούτου, η ζήτηση αλλοδαπών εργαζομένων στα κράτη μέλη αναμένεται να αυξηθεί, εμπλέκοντας, όμως μια σειρά προκλήσεων για τις χώρες υποδοχής, όπως η κοινωνική ένταξη. Η αποτελεσματική ένταξη των μεταναστών στην αγορά εργασίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της Συνθήκης της Λισσαβόνας και της Στρατηγικής 2020. Η αποτυχία ένταξης νομίμων μεταναστών φέρει σοβαρές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που γίνονται αισθητές τόσο στους πρώτης και δεύτερης γενιάς μετανάστες, όσο και στην κοινωνία υποδοχής. Μία πολιτική ένταξης βασιζόμενη στην ίση μεταχείριση και ίσα δικαιώματα και ευθύνες των μεταναστών, επιτρέπει στους τελευταίους να συνεισφέρουν σημαντικά στην κοινωνία όπου κατοικούν και βελτιώνει τις πιθανότητές τους για μόρφωση και εργασία. Το παρόν άρθρο παρουσιάζει αρχικώς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημόσια διοίκηση στον σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατηγικών για την κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.