Σχόλιο: Το τέλος του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου; Η υπόθεση Μ.S.S. κατά Βελγίου και Ελλάδος (Ιωάννης Παπαγεωργίου)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος II/2011, Μάιος - Ιούνιος - Ιούλιος - Αύγουστος

Τετραμηνιαία περιοδική έκδοση υπό την αιγίδα του Τομέα Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εκδίδεται από το 1987

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €36.00
ΝΠ €40.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Στις 21 Ιανουαρίου 2011, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (εφεξής ΕΔΔΑ) καταδίκασε την Ελλάδα και το Βέλγιο στην υπόθεση « M.S.S. κατά Βελγίου και Ελλάδος » [7] για παραβίαση των άρ. 3 (απαγόρευση της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης) και 13, σε συνδυασμό με το 3 (δικαίωμα πραγματικής προσφυγής). Η υπόθεση κρίνεται εξαιρετικά σημαντική όχι τόσο σε ό, τι αφορά το αποτέλεσμα (η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί πολλές φορές για παραβίαση του άρ. 3 σε ό, τι αφορά τις συνθήκες κράτησης των παράνομα εισερχομένων αλλοδαπών) όσο κυρίως για το σκεπτικό της και τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στη μελλοντική εφαρμογή του Κανονισμού 343/2003, γνωστού ως Κανονισμού Δουβλίνου [8] και, εκτενέστερα, του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (εφεξής ΚΕΣΑ), ιδίως σε συνδυασμό με το σκεπτικό άλλης πρόσφατης απόφασης του Δικαστηρίου της Ένωσης (εφεξής ΔΕΕ), την υπόθεση N.S. [9] . Ιστορικό Το ιστορικό της υπόθεσης [10] είναι πλέον αρκετά γνωστό. Ο προσφεύγων (M.S.S.) εγκατέλειψε την Καμπούλ στις αρχές του 2008 και, μέσω Ιράν και Τουρκίας, έφθασε στη Ελλάδα το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, όπου συνελήφθηκε από τις Ελληνικές αρχές, κρατήθηκε για λίγες μέρες – οπότε και δακτυλοσκοπήθηκε και τα αποτυπώματά του εισήχθησαν στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων αιτούντων άσυλο EURODAC - και στη...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.