Σχόλιο: Η καθιέρωση του δικαιώματος του Κράτους να προάγει «παθητικά» την πλειοψηφούσα θρησκευτική συνείδηση (Ρωξάνη Φράγκου)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος II/2011, Μάιος - Ιούνιος - Ιούλιος - Αύγουστος

Τετραμηνιαία περιοδική έκδοση υπό την αιγίδα του Τομέα Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εκδίδεται από το 1987

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €36.00
ΝΠ €40.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η υπόθεση του ΕΔΔΑ Lautsi κατά Ιταλίας όχι μόνο δεν άφησε την κοινή γνώμη αδιάφορη, αλλά προκάλεσε ξέσπασμα έντονων αντιδράσεων και πολεμικής άνευ προηγουμένου τόσο στην Ιταλία, όσο και σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, «θίγοντας» ζητήματα βαθιά διχαστικά από τη φύση τους, όπως είναι αυτό της θρησκευτικής ελευθερίας και, πιο συγκεκριμένα, της έκθεσης θρησκευτικών συμβόλων σε σχολικές αίθουσες. Η τελεσίδικη απόφαση της 18ης Μαρτίου 2011 του ΤΕΣ του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, κρίνοντας ότι δεν υπήρξε παραβίαση ούτε της Συνθήκης ούτε των Πρωτοκόλλων της, ήρθε να ανατρέψει την απόφαση της 3ης Νοεμβρίου 2009 του 2ου Τμήματος του Δικαστηρίου, υποδαυλίζοντας έτσι νέες αντιπαραθέσεις. Στην Ιταλία, η υποχρέωση έκθεσης Εσταυρωμένων σε αίθουσες διδασκαλίας δημοσίων σχολείων απορρέει από ένα ΒΔ του 1860, όπως αυτό επικυρώθηκε από αντίστοιχα ΒΔ του 1924 και του 1928. Η κυρίαρχη θέση που κατείχε η καθολική εκκλησία στην ιταλική κοινωνία, ενισχυμένη από τα Σύμφωνα του Λατερανού (1929), διατηρήθηκε, αλλά χρειάστηκε να μετριαστεί, σε ένα πρώτο στάδιο το 1948, όταν η Ιταλία ενέκρινε το ρεπουμπλικανικό Σύνταγμά της και, αργότερα, το 1985, όταν το Πρωτόκολλο της νέας Συνθήκης της 18ης Φεβρουαρίου 1984 ανακάλεσε την αρχή σύμφωνα με την οποία η καθολική θρησκεία ήταν η μόνη θρησκεία του ιταλικού κράτους. Η προσφεύγουσα, Soile...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.