Σχόλιο: Η ραδιοτηλεοπτική προβολή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Σχόλιο στην απόφαση ΣτΕ (Ολ.) 3427/2010 (Βασιλική Χρήστου)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος II/2011, Μάιος - Ιούνιος - Ιούλιος - Αύγουστος

Τετραμηνιαία περιοδική έκδοση υπό την αιγίδα του Τομέα Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εκδίδεται από το 1987

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €36.00
ΝΠ €40.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Εισαγωγή Η απόφαση 3427/2010 του ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματική τη διάταξη του άρ. 2 περ. α της ΥΑ 12512/15.5.2009 (ΦΕΚ Β 925/2009), καθ’ ό μέρος παραχωρούσε δωρεάν ραδιοτηλεοπτικό χρόνο μόνο πέντε λεπτών στα κόμματα για την προβολή τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εφόσον αυτά δεν συμμετείχαν στις αμέσως προηγούμενες ευρωεκλογές, και μάλιστα υπό την προϋπόθεση ότι, άρα και αφ’ ης στιγμής οι συνδυασμοί τους είχαν ανακηρυχθεί. Ειδικότερα το ΣτΕ δέχτηκε ότι η διαφοροποίηση του χρονικού σημείου έναρξης μετάδοσης των προεκλογικών μηνυμάτων, το οποίο δεν ταυτίζεται με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για όλα τα κόμματα, αλλά ως προς τα νεοσυσταθέντα τοποθετείται, όπως αναφέρθηκε, αμέσως μετά την ανακήρυξη των υποψηφίων τους, σε συνδυασμό με τον προβλεπόμενο περιορισμένο ραδιοτηλεοπτικό χρόνο των πέντε λεπτών για την προβολή τους, παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας. Για να φτάσει στην κρίση του αυτή, το ΣτΕ συνεκτίμησε την απαγόρευση του άρ. 11 παρ. 1 εδ. β του ν. 3023/2002, το οποίο θεσπίζει μια γενική απαγόρευση ραδιοτηλεοπτικής προβολής των πολιτικών κομμάτων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου πέραν του δωρεάν χρόνου ραδιοτηλεοπτικής προβολής. 1) Το νομικό πλαίσιο Το άρ. 10 του ν. 3023/2002 με τίτλο «Χρηματοδότηση κομμάτων και βουλευτών:...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.