Σχόλιο: Διοικητικός Δικαστής: προστάτης της νομιμότητας (ή) και τελικός εφαρμοστής των νόμων; Σκέψεις για τον ρόλο του διοικητικού δικαστή με αφορμή την ΣτΕ Ολ 3919/2010 (Μίνως - Αλέξανδρος Φιλιππάτος)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος II/2011, Μάιος - Ιούνιος - Ιούλιος - Αύγουστος

Τετραμηνιαία περιοδική έκδοση υπό την αιγίδα του Τομέα Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εκδίδεται από το 1987

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €36.00
ΝΠ €40.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Εισαγωγή 1. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έχει, κατά καιρούς, κληθεί να οριοθετήσει τη δυνατότητα του νομοθέτη να μεταφέρει κατηγορίες ακυρωτικών διαφορών στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια και να μετατρέπει κατηγορίες ακυρωτικών διαφορών σε διαφορές ουσίας εκδικαζόμενες από τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια [203] . Στην νομολογία αυτή πρέπει να ενταχθεί και η ΣτΕ Ολ 3919/2010 [204] , η οποία με τον πλέον αναλυτικό τρόπο οριοθετεί την εν λόγω δυνατότητα του νομοθέτη [205] . 2. Τα όρια δε της δυνατότητας αυτής διαφοροποιούνται ουσιωδώς, κατά την σχολιαζόμενη απόφαση, ανάλογα με το εάν η διοικητική πράξη που προκάλεσε τη διαφορά έχει κανονιστικό ή ατομικό χαρακτήρα [206] . Η διάκριση αυτή, στην οποία οδηγήθηκε το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο [207] , είναι μάλλον προφανής, ενόψει των διαφορετικών έννομων συνεπειών που επέρχονται και των διαφορετικών συνταγματικών διατάξεων που εφαρμόζονται, ανάλογα με τη φύση της πράξης. 3. Ακολουθώντας την ίδια διάκριση και εκκινώντας από τα συμπεράσματα της σχολιαζόμενης απόφασης, θα γίνει στη συνέχεια μία προσπάθεια προσέγγισης του ζητήματος εάν το σύγχρονο κράτος απαιτεί από τον διοικητικό δικαστή να επεμβαίνει πιο έντονα στην διοικητική δράση και εάν ο ρόλος αυτός μπορεί να ανατεθεί στα υφιστάμενα διοικητικά δικαστήρια, επί τη βάσει του ισχύοντος Συντάγματος. Ι. Ο ρόλος του διοικητικού δικαστή...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.