Σχόλιο: Ταμειακοί σκοποί του Δημοσίου και δημόσιο συμφέρον υπό το πρίσμα της οικονομικής κρίσης (Κωνσταντία Γ. Σακελλαρίου)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος II/2011, Μάιος - Ιούνιος - Ιούλιος - Αύγουστος

Τετραμηνιαία περιοδική έκδοση υπό την αιγίδα του Τομέα Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εκδίδεται από το 1987

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €36.00
ΝΠ €40.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Με τη σχολιαζόμενη απόφαση, το Συμβούλιο της Επικρατείας (εφεξής: «ΣτΕ») αποφάνθηκε ότι η διαφοροποίηση του τόκου, νομίμου ή υπερημερίας, του Δημοσίου σε σχέση με τον αντίστοιχο, γενικά ισχύοντα, τόκο που εφαρμόζεται στις οφειλές των ιδιωτών είναι σύμφωνη τόσο προς την κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας δυνάμει του άρ. 4 Σ όσο και προς το δικαίωμα στην περιουσία όπως αυτό κατοχυρώνεται δυνάμει του άρ. 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (εφεξής: «ΠΠΠ ΕΣΔΑ»). Ειδικότερα, επικαλούμενο τόσο την προηγούμενη νομολογία του ΣτΕ όσο και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (εφεξής: «ΕΔΔΑ») και επιχειρώντας να εφαρμόσει τα πορίσματά τους στην επίδικη υπόθεση, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε ότι το ως άνω προνόμιο του Δημοσίου, αφενός, δεν συνιστά άνιση μεταχείριση υπέρ του Δημοσίου ενόψει της ερμηνείας του όρου «τόκος» που υιοθέτησε το Δικαστήριο και, αφετέρου, σε κάθε περίπτωση, δικαιολογείται ενόψει της συνδρομής αποχρώντος λόγου δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος συνίσταται, κυρίως, στη « διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας του Κράτους ». Το ενδιαφέρον της σχολιαζόμενης απόφασης έγκειται, ιδίως, στη διαφαινόμενη επαναξιολόγηση εκ μέρους του ΣτΕ διατάξεων που έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής κρίσης υπό το πρίσμα των νέων οικονομικών συνθηκών της δημοσιονομικής «καταιγίδας», η οποία πλήττει...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.