Σχόλιο: Η αντίρρηση συνείδησης ως ανθρώπινο δικαίωμα: το τέλος της αντίρρησης στη συνείδηση; Σκέψεις με αφορμή την απόφαση Bayatyan κατά Αρμενίας (Αγγελική Μάργαρη)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος I/2012-2013

Τετραμηνιαία περιοδική έκδοση υπό την αιγίδα του Τομέα Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εκδίδεται από το 1987

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €36.00
ΝΠ €40.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η αντίρρηση συνείδησης ως ανθρώπινο δικαίωμα: το τέλος της αντίρρησης στη συνείδηση; Σκέψεις με αφορμή την απόφαση Bayatyan κατά Αρμενίας [4] «Μην πας ποτέ ενάντια στη συνείδησή σου ακόμα και αν το απαιτεί το κράτος» Άλμπερτ Αϊνστάιν Προλεγόμενα Σαράντα πέντε χρόνια μετά την πρώτη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σχετικά με το ζήτημα της αντίρρησης συνείδησης [5] ,το Τμήμα Ευρείας Σύνθεσης του ΕΔΔΑ, με την απόφαση της 7ης Ιουλίου 2011, αναγνωρίζει, για πρώτη φορά, την αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία ως ανθρώπινο δικαίωμα. Σύμφωνα με τη ratio decidendi του Δικαστηρίου, τα κράτη έχουν καθήκον να σέβονται το δικαίωμα του ατόμου στην άρνηση εκτέλεσης στρατιωτικής θητείας για λόγους συνείδησης, ως μέρος της υποχρέωσής τους να σέβονται το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο άρ. 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Πρόκειται για μία απόφαση σταθμό, η οποία αφενός διευρύνει το κανονιστικό πεδίο του άρ. 9, με σκοπό την ευθυγράμμιση της νομολογίας του Δικαστηρίου με το διεθνές consensus επί του ζητήματος [6] , αφετέρου επιβεβαιώνει τη δυναμική των μεθοδολογικών εργαλείων που διαθέτει ο Δικαστής του Στρασβούργου [7] . Ταυτόχρονα, όμως, αναδεικνύει την αντίστοιχη οριοθέτηση του δικαιώματος που επιχειρείται. Οι αποφάσεις...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.