Τάσεις με Ορίζοντα 2020 για τη Μετανάστευση: Πιθανό Μέσο Κάλυψης Κενών Θέσεων Εργασίας και Δεξιοτήτων (Δρ. Κατερίνα-Μαρίνα Κυριέρη/ Ελένη Ροΐδου)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος IΙ-ΙΙΙ/2012-2013

Τετραμηνιαία περιοδική έκδοση υπό την αιγίδα του Τομέα Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εκδίδεται από το 1987

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Δρ. Κατερίνα-Μαρίνα Κυριέρη,  Διεθνολόγος - Ερευνήτρια σε θέματα πολιτικής της ΕΕ Ελένη Ροΐδου,  Δικηγόρος, Λέκτορας Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης Περίληψη Το παρόν άρθρο εξηγεί τη σπουδαιότητα, αλλά και αναγκαιότητα κάλυψης κενών θέσεων εργασίας με μετανάστες χαμηλών δεξιοτήτων. Θα υποστηρίξει ότι χρειάζεται ακόμη πολλή προσπάθεια, ώστε να προβλεφθούν οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων, καθώς και να προσδιοριστούν οι τρόποι αναγνώρισης του ρόλου των μεταναστών χαμηλής και μεσαίας εκπαίδευσης σε αντίστοιχες κενές θέσεις εργασίας. Εισαγωγή Η διαχείριση της οικονομικής μετανάστευσης είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα. Μολονότι είναι γενικά αποδεκτό ότι τα οφέλη που απορρέουν από την αποδοχή μεταναστών ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης είναι μεγάλα, οι εθνικές πολιτικές που αφορούν στην αποδοχή και διαμονή των μεταναστών χαμηλής και μεσαίας εκπαίδευσης εξακολουθούν να δημιουργούν διαφωνίες τόσο στον πολιτικό, όσο και στον ακαδημαϊκό χώρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άνιση αντιμετώπιση των μεταναστών, αφού οι εξειδικευμένοι εργάτες προτιμώνται έναντι των λιγότερων ειδικευμένων, και σταδιακά θεμελιώνουν το δικαίωμα μόνιμης εγκατάστασης, ενώ οι τελευταίοι αντιμετωπίζονται ως προσωρινό φαινόμενο. Στην πράξη όμως, στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η πλειοψηφία των μεταναστών απασχολείται σε επαγγέλματα χαμηλής και μεσαίας ειδίκευσης. Στην Ισπανία για παράδειγμα, κατά την χρονική περίοδο 2005 – 2009, το ποσοστό υπηκόων τρίτων χωρών σε...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.