Η Διαμεσολάβηση ως προωθούμενη μορφή εναλλακτικής επίλυσης διαφορών στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης: σκοποί και μέσα επίτευξης (Μανώλης Περάκης)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος IΙ-ΙΙΙ/2012-2013

Τετραμηνιαία περιοδική έκδοση υπό την αιγίδα του Τομέα Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εκδίδεται από το 1987

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Μανώλης Περάκης,  Δικηγόρος Δ.Ν., Ειδικός Επιστήμων Νομικής Σχολής Αθηνών Ι. Εισαγωγή Οι μέθοδοι εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών γνωρίζουν σήμερα μία άνευ προηγουμένου άνθιση στο γίγνεσθαι των διεθνών συναλλαγών, προωθούμενες ολοένα και περισσότερο από διεθνείς οργανισμούς και επιτροπές [1] και επικρατώντας αρχικά στις χώρες της αγγλοσαξονικής παράδοσης (Η.Π.Α., Καναδάς, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο), και στη συνέχεια στον ευρωπαϊκό χώρο. Ανάμεσα στις μεθόδους αυτές κερδίζει διαρκώς έδαφος η Διαμεσολάβηση, ως ο τρόπος επίλυσης διαφορών ο λιγότερο «θεσμικός» και «τυπολατρικός», ο οποίος στην πιο εξελιγμένη του μορφή λαμβάνει χώρα σε νομικό, κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο από επαγγελματίες περισσότερων από μία ειδικοτήτων. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι διαδικασίες επίλυσης διαφορών, και μάλιστα σε επίπεδο εξωδικαστικό, αποτελούν βασικό συστατικό στοιχείο της ταυτότητας και της εξέλιξης μίας αγοράς, ειδικά μίας διασυνοριακής αγοράς πολλών δικαίων και πολλών πλαισίων, όπως αυτή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πράγματι, κατά την τελευταία δεκαπενταετία έχει δοθεί ιδιαίτερα έμφαση από τον ενωσιακό νομοθέτη αφενός στη διαμόρφωση ενός ενιαίου πλαισίου κανόνων γύρω από την εξωδικαστική επίλυση διαφορών ανάμεσα στους διασυνοριακά συναλλασσόμενους, και αφετέρου στην ενθάρρυνση και προώθηση της Διαμεσολάβησης ως ταχύτερης, πιο αποτελεσματικής και «ευνοϊκής» για τη θωράκιση της εσωτερικής αγοράς διαδικασία στα κράτη μέλη [2] . Στόχος της παρούσας μελέτης δεν είναι η εξαντλητική και λεπτομερής...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.