Κοινό σχόλιο Gas et Dubois c. France και X και Y κατά Αυστρίας [ΤΕΣ]: ΕΔΔΑ, Gas et Dubois c. France: Μια άδικη απόφαση για την υιοθεσία ομόφυλων ζευγαριών (Σταύρου Τσακυράκη)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος IΙ-ΙΙΙ/2012-2013

Τετραμηνιαία περιοδική έκδοση υπό την αιγίδα του Τομέα Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εκδίδεται από το 1987

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΕΔΔΑ, Gas et Dubois c. France ΜΙΑ ΑΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ Οι σύγχρονες δυνατότητες τεχνητής γονιμοποίησης σε συνδυασμό με τη νομική αναγνώριση της δημιουργίας οικογενειακής ζωής από ομόφυλα ζευγάρια θέτουν εκ των πραγμάτων νέα ζητήματα οικογενειακού δικαίου, τα οποία χρήζουν εξέτασης υπό το πρίσμα των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Στην υπόθεση Gas και Dubois κατά Γαλλίας [7] , το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είχε την ευκαιρία να κρίνει ένα ζήτημα που άπτεται της ανωτέρω προβληματικής και συγκεκριμένα αφορούσε την υιοθεσία από ομόφυλο ζευγάρι. Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι έχασε την ευκαιρία για μια δίκαιη κρίση. Η υπόθεση αφορούσε το παράπονο δύο γυναικών για παραβίαση από τη γαλλική έννομη τάξη του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης (προστασία ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) σε συνδυασμό με το άρθρο 14 που απαγορεύει, μεταξύ άλλων, τις διακρίσεις βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού. Η πρώτη προσφεύγουσα αιτήθηκε από τις γαλλικές αρχές να υιοθετήσει το παιδί της συντρόφου της, δεύτερης προσφεύγουσας, η οποία το έφερε στον κόσμο κατόπιν τεχνητής γονιμοποίησης. Η τεχνητή γονιμοποίηση έγινε στο Βέλγιο, όπου, η νομοθεσία, σε αντίθεση με τη Γαλλία όπου τίθενται ιδιαίτερες προϋποθέσεις, επιτρέπει την ανωνυμία του δότη σπέρματος, και επομένως, το παιδί ήταν αγνώστου πατρότητας. Η μητέρα διατηρούσε μακροχρόνια σχέση...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.