Σχόλιο: Απόφαση ΕΔΔΑ Van der Heijden: Μια συντηρητική παρένθεση ή προάγγελος συντηρητικής στροφής του ΕΔΔΑ; (Θανάσης Παπαχρίστου)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος IΙ-ΙΙΙ/2012-2013

Τετραμηνιαία περιοδική έκδοση υπό την αιγίδα του Τομέα Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εκδίδεται από το 1987

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Απόφαση ΕΔΔΑ Van der Heijden: Μια συντηρητική παρένθεση ή προάγγελος συντηρητικής στροφής του ΕΔΔΑ; Εισαγωγικά Οι ελεύθερες ενώσεις έχουν απασχολήσει επανειλημμένα το ΕΔΔΑ, η στάση του οποίου απέναντί τους ήταν πάντοτε θετική. Προσεγγίζοντας με ανοιχτό πνεύμα άτυπες μορφές συμβίωσης, τις ενέταξε στο πεδίο εφαρμογής του άρ. 8 ΕΣΔΑ (προστασία της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) αναγνωρίζοντας ότι στο πλαίσιο των μορφωμάτων αυτών διαμορφώνεται άξια προστασίας «οικογενειακή ζωή». Η αρχή έγινε με την απόφαση Μarckx (13/6/1979) με την οποία το Δικαστήριο του Στρασβούργου έκανε δεκτό ότι η οικογένεια, προϋπόθεση για ύπαρξη οικογενειακής ζωής, δεν ταυτίζεται με τη «νόμιμη» οικογένεια, που στηρίζεται στο γάμο, αλλά μπορεί να βασίζεται σε «φυσικούς δεσμούς». Η ερμηνεία αυτή της αόριστης έννοιας «οικογένεια» υιοθετήθηκε από το ΕΔΔΑ και στην υπόθεση Johnston και άλλοι κατά Ιρλανδίας με την από 18/12/1986 απόφασή του και εδραιώθηκε με τις αποφάσεις Keegan κατά Ιρλανδίας (26/5/1990) και Kroon (17/10/1994). Στην τελευταία αυτή απόφαση αναγράφεται ότι «Η έννοια ”οικογενειακή ζωή” στο άρ. 8 δεν περιορίζεται στις οικογενειακές σχέσεις τις θεμελιωμένες στο γάμο και μπορεί να περιλαμβάνει και άλλους de facto ”οικογενειακούς δεσμούς”, όταν τα πρόσωπα συγκατοικούν εκτός γάμου». Συνέπεια της νομολογίας αυτής είναι η αποδέσμευση της έννοιας «οικογενειακή ζωή» από τη σημασία της στις εθνικές...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.