Μια ουσιώδης ενδυνάμωση του πλαισίου της ακυρωτικής δικαιοδοσίας των διοικητικών δικαστηρίων - Οι ρυθμίσεις των διατάξεων του άρθρου 22 του ν. 4274/2014 και η εφαρμογή τους με την απόφαση ΣτΕ (Ολ.) 4003/2014 (Προκόπης Παυλόπουλος)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος Ι-ΙΙ-ΙΙΙ/2014, Ιανουάριος - Δεκέμβριος

Τετραμηνιαία περιοδική έκδοση υπό την αιγίδα του Τομέα Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εκδίδεται από το 1987

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €36.00
ΝΠ €40.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Προκόπη Παυλόπουλου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών   Εισαγωγικές παρατηρήσεις Μέσ’ από το γράμμα και το πνεύμα των διατάξεων του ν. 3900/2010 ο οποίος, κατά το μεγαλύτερο τουλάχιστον μέρος του, είναι θεσμικό προϊόν πρωτοβουλίας της Διοικητικής Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το Ανώτατο Διοικητικό Ακυρωτικό ανέδειξε έναν πρωτόγνωρο, για τα δεδομένα της έννομης τάξης μας, δικαιοδοτικό «ακτιβισμό», κυρίως λόγω της –έμμεσης μεν πλην όμως σαφούς– υποκατάστασής του στα έργα της Εκτελεστικής Εξουσίας αναφορικά με την άσκηση της κατά το Σύνταγμα (άρθρο 73 ιδίως παρ. 1 και 2) νομοθετικής πρωτοβουλίας της (βλ. εκτενέστερη ανάλυση, με παραπέρα παραπομπές στη νομοθεσία, τη νομολογία και τη θεωρία, in Π. Παυλόπουλου, Το δημόσιο δίκαιο στον αστερισμό της οικονομικής κρίσης, έκδ. Λιβάνη, 2013, σελ. 353 επ.). Α. Σ’ αυτό το παράδειγμα ανάδειξης του δικαιοδοτικού «ακτιβισμού» του Συμβουλίου της Επικρατείας –δηλαδή στο παράδειγμα των διατάξεων του ν. 3900/2010– πρέπει να προστεθούν και οι «νεότευκτες» ρυθμίσεις του άρθρου 22 του ν. 4274/2014, οι οποίες προσθέτουν παραγράφους 3α, 3β, 3γ και 3δ στις διατάξεις του άρθρου 50 του ΠΔ 18/1989 και με τις οποίες θωρακίζεται σημαντικά η ακυρωτική δικαιοδοσία του Συμβουλίου της Επικρατείας και των λοιπών διοικητικών δικαστηρίων, που εκδικάζουν κατά το Σύνταγμα και την εκτελεστική του νομοθεσία το ένδικο...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.