Παύλος-Μιχαήλ Ε. Ευστρατίου, Αυθαιρετη δομηση και Κρατος Δικαιου* - Η συνταγματικότητα της νομιμοποίησης αυθαιρέτων με τις διατάξεις του Ν 4178/2013 (ΣτΕ Ολ 1858/2015)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος III/2015, Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2015

Τετραμηνιαία περιοδική έκδοση υπό την αιγίδα του Τομέα Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εκδίδεται από το 1987

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €36.00
ΝΠ €40.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Παύλος-Μιχαήλ Ε. Ευστρατίου Αναπληρωτής Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών 1. Η αυθαίρετη δόμηση αποτελεί φαινόμενο με μακρά και πλούσια παράδοση στην Ελλάδα και έχει λάβει προ πολλού ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Στην έκταση αυτή δεν συναντάται σε κανένα πολιτισμένο κράτος του σύγχρονου κόσμου και πάντως σε κανένα άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αιτίες του φαινομένου είναι πολλές και ποικίλες, αλλά την κύρια ευθύνη φέρει η Πολιτεία που, αν και θέσπισε κατά καιρούς αυστηρούς κατασταλτικούς κανόνες για την αντιμετώπισή του, δεν φρόντισε ποτέ σοβαρά για την τήρηση και εφαρμογή τους επιτρέποντας έτσι τη διόγκωσή του. Μετά τα πράγματα πήραν τη φυσική τους πορεία: Αντί της πρόληψης και καταστολής ο νομοθέτης άρχισε να αντιμετωπίζει την αυθαίρετη δόμηση ως πραγματική κατάσταση που δεν μπορούσε να ανατραπεί – παρά μόνο να νομιμοποιηθεί. Αλλεπάλληλα νομοθετήματα ψηφίστηκαν για τη νομιμοποίηση των παλαιών αυθαιρέτων και εξήγγελλαν την αυστηρή απαγόρευση της δημιουργίας νέων. Για να ακολουθήσουν νεότεροι νόμοι που νομιμοποιούσαν αυθαίρετα που είχαν οικοδομηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος τους και εξήγγελλαν πάλι την πάταξη της αυθαίρετης δόμησης για το μέλλον. Για να οικοδομηθούν ξανά νέα αυθαίρετα και να νομιμοποιηθούν εκ νέου με άλλα νεότερα νομοθετήματα κ.ο.κ. Πέρα από τις μεμονωμένες αυθαίρετες...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.