Ακρίτας Καϊδατζής, Εύα Τσουκαλίδου, Σύνταγμα και πολιτική στο κοινοβούλιο: η ένσταση αντισυνταγματικότητας της διάταξης για τον καθορισμό των τηλεοπτικών αδειών (άρθρο 279 του ν. 4364/2016)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος Ι/2016, Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος - Απρίλιος 2016

Τετραμηνιαία περιοδική έκδοση υπό την αιγίδα του Τομέα Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εκδίδεται από το 1987

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €36.00
ΝΠ €40.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Ακρίτας Καϊδατζής,  Επίκ. καθηγητής Νομικής Α.Π.Θ. Εύα Τσουκαλίδου,  Υποψ. διδάκτορας Νομικής Α.Π.Θ. 1. Εισαγωγικά: εξουσία του νομοθέτη και νομοθετική εξουσιοδότηση Όλοι γνωρίζουμε τί σημαίνει όταν σε ένα νόμο, συνήθως στο τέλος κάποιου άρθρου, μπαίνει μία διάταξη που λέει ότι ορισμένο προς ρύθμιση ζήτημα «καθορίζεται με διάταγμα ή με απόφαση» υπουργού ή άλλου οργάνου της διοίκησης. Πρόκειται για νομοθετική εξουσιοδότηση. Η εξουσιοδότηση είναι μια νομοθετική τεχνική που επιτρέπει στο νομοθέτη να μεταθέτει μέρος της εξουσίας του σε όργανα της εκτελεστικής λειτουργίας. Η πράξη με την οποία παρέχεται η εξουσιοδότηση, η εξουσιοδοτική διάταξη που μπαίνει στο νόμο, είναι σημαντική από νομική άποψη. Έχει, όπως λέμε στα νομικά, έννομες συνέπειες, καθότι επιφέρει ορισμένη μεταβολή στο νομικό κόσμο: το εξουσιοδοτούμενο όργανο της διοίκησης αποκτά μιαν εξουσία που μέχρι τότε δεν την είχε. Με την εξουσιοδοτική διάταξη ιδρύεται μια νέα αρμοδιότητα , η αρμοδιότητα του εξουσιοδοτούμενου οργάνου να νομοθετήσει για το ζήτημα για το οποίο του παρέχεται η εξουσιοδότηση. Εκτός από νομοθετική τεχνική, η εξουσιοδότηση είναι και συνταγματικός θεσμός. Τυποποιείται και ρυθμίζεται στο άρθρο 43 του Συντάγματος. Αυτό ήταν απαραίτητο να γίνει, διότι τα όργανα της διοίκησης δεν έχουν εκ του συντάγματος την εξουσία να νομοθετούν. Αν δεν υπήρχε ο θεσμός της εξουσιοδότησης, ο νομοθέτης δεν...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.