Ν. Ξενογιάννης, Σκέψεις για το ειδικό καθεστώς των συμφωνιών παροχής χρηματοοικονομικής ασφάλειας (N 3301/2004) στις διαδικασίες αφερεγγυότητας (πτώχευση διαδικασία εξυγίανσης και αναγκαστική διαχείριση)

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 3/2019, Μάρτιος 2019

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €140.00
ΝΠ €200.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Οι συμφωνίες παροχής χρηματοοικονομικής ασφάλειας που περιγράφονται στο Ν 3301/2004 καθώς και η παρασχεθείσα ασφάλεια δυνάμει των συμφωνιών αυτών απολαμβάνουν ένα εντελώς ξεχωριστό, ιδιόμορφο καθεστώς «ασυλίας» από σειρά διατάξεων του δικαίου αφερεγγυότητας. Αρχικά επιχειρείται παρουσίαση του πεδίου εφαρμογής του Ν 3301/2004 από την οποία αναδεικνύεται ότι ο Ν 3301/2004 δεν αφορά μόνο συμφωνίες μεταξύ των επαγγελματιών των χρηματαγορών αλλά ένα ευρύ πεδίο πιστωτικών σχέσεων. Ακολουθεί ανάπτυξη του ιδιαίτερου καθεστώτος προστασίας, που ξεκινά από τη σύναψη της συμφωνίας και την παροχή της ασφάλειας παρά την έναρξη διαδικασιών αφερεγγυότητας, το μη ανακλητό της παρασχεθείσας ασφάλειας, τη δυνατότητα αναγκαστικής εκτέλεσης και συμψηφισμού και φτάνει έως την έκταση της προνομιακής ικανοποίησης του ασφαλειολήπτη. Το ειδικό καθεστώς εξετάζεται εντός τόσο της πτώχευσης όσο και των προπτωχευτικών διαδικασιών εξυγίανσης (αρ. 99 επ. ΠτΚ) και ειδικής διαχείρισης (άρθρα 68 επ. Ν 4307/2014). Τέλος, αναπτύσσεται το ειδικότερο ζήτημα αν ο ασφαλειολήπτης υποχρεούται ή απλώς δικαιούται να ικανοποιηθεί με βάση το ειδικό καθεστώς.Σκέψεις για το ειδικό καθεστώς των συμφωνιών παροχής χρηματοοικονομικής ασφάλειας (Ν 3301/2004) στις διαδικασίες αφερεγγυότητας (πτώχευση, διαδικασία εξυγίανσης και αναγκαστική διαχείριση) Νίκος Οδ. Ξενογιάννης, Δικηγόρος, ΠΜΣ, LLM* 1. Οι συμφωνίες παροχής χρηματοοικονομικής ασφάλειας 1. Με τα άρθρα 1 έως 10 του νόμου 3301/2004 ενσωματώθηκε στο ελληνικό Δίκαιο...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.