Κ. Χριστοδούλου, Διορισμός προσωρινού διαχειριστή λόγω επικείμενου κινδύνου από την παράβαση των καθηκόντων του υφισταμένου (γνωμ.)

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 3/2009, Μάρτιος

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €140.00
ΝΠ €200.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, Επίκουρου Καθηγητή Νομικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών Ερώτημα Από την αιτούσα κοινοπρακτούσα εταιρία, ανάδοχο δημοσίου τέθηκε υπ’ όψιν μου η συνημμένη αίτησή της προς διορισμόν προσωρινού διαχειριστή -«γενικού διευθυντή»- της κοινοπραξίας ως ασφαλιστικού μέτρου λόγω παραβάσεως των καθηκόντων του νυν γενικού διευθυντή της, διοριζομένου κατά το κοινοπρακτικό από άλλον κοινοπρακτούντα, καθώς και αναποτελεσματικότητας και μεροληψίας του νυν γενικού διευθυντή υπέρ των διορισάντων αυτόν εταίρων. Ειδικότερα μου ζητήθηκε να απαντήσω επί του παραδεκτού και του νόμω βασίμου αυτής. Επίσης μου παρουσιάσθηκαν τα αναφερόμενα στην αίτηση αυτή έγγραφα. Απάντηση Πρόκειται για ενδοεταιρική διαφορά που ανέκυψε στις προς τα έσω σχέσεις «εταιρίας ευκαιρίας» χωρίς νομική προσωπικότητα. Όντως η παρούσα «κοινοπραξία» αποτελεί αντιπροσωπευτική περίπτωση «εταιρίας ευκαιρίας», δηλαδή εταιρίας με αποκλειστικό σκοπό την ολοκλήρωση ενός συγκεκριμένου έργου, τ.ε. της κατασκευής της Ιονίας Οδού [1] , στερείται δε νομικής προσωπικότητας [2] . Ακριβέστερα, η ένδικη αίτηση αφορά τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων προς εξασφάλισιν της ευδοκίμησης της εταιρικής αγωγής των αιτούντων (actio pro socio) κατά των συνεταίρων τους λόγω παραβάσεως του σκοπού της κοινοπραξίας, καθώς και προς εξασφάλισιν της ευδοκίμησης του δικαιώματός τους να προκαλέσουν το δικαστικό διορισμό διοίκησης κατά δίκαιη κρίση κατ’ ανάλογη εφαρμογή της ΑΚ 371 εδ. β΄. Ακόμη πρόκειται για αίτηση ασφαλιστικών...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.