Διαδικασία προηγούμενης γνωστοποίησης συγκέντρωσης επιχειρήσεων σύμφωνα με τα άρθρα 5 -10 του Ν 3959/2011 (Επιμ. Θένια Παναγοπούλου/Ελένη Λύκου, Δικηγορική Εταιρία Α.Σ. Παπαδημητρίου & Συνεργάτες)

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 11/2011, Νοέμβριος

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €140.00
ΝΠ €200.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

1. Εισαγωγικά [1] Ο Ν 3959/2011 περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού αντικατέστησε τον ισχύσαντα Ν 703/1977 και με τις διατάξεις των άρθρων 5-10 ρυθμίζει τον έλεγχο των συγκεντρώσεων των επιχειρήσεων. Ενώ ο Ν 703/1977 προέβλεπε γνωστοποίηση συγκέντρωσης μεταγενέστερη από την πραγματοποίησή της για μικρής σημασίας συγκεντρώσεις, ο Ν 3959/2011 προβλέπει μόνο την προηγούμενη γνωστοποίηση της σκοπούμενης συγκέντρωσης, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 6. Καθιερώνεται, λοιπόν, σύστημα προληπτικού έλεγχου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού των συγκεντρώσεων επιχειρήσεων προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η σκοπούμενη συγκέντρωση είναι συμβατή με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις αγορές τις οποίες αφορά. Τα μέρη που συμμετέχουν στη συγκέντρωση υποχρεούνται να προβούν στην εν λόγω γνωστοποίηση εντός τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών από τις πράξεις που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 6 και στις οποίες θα γίνει αναφορά στον κατωτέρω πίνακα. Στο άρθρο 8 του Ν 3959/2011 περιγράφεται η διαδικασία που ακολουθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την άσκηση του προληπτικού ελέγχου των συγκεντρώσεων επιχειρήσεων. Η εν λόγω διαδικασία προβλέπει δύο φάσεις εξέτασης των γνωστοποιήσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ανάλογα με το αν η σκοπούμενη συγκέντρωση προκαλεί ή όχι αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να περιορίσει σημαντικά τον ανταγωνισμό στην αγορά στην οποία αφορά....

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.