Β. Δούβλης, Ελληνική Χρηματοπιστωτική Κρίση – Αίτια, Θεσμικές Παρεμβάσεις, Ανακεφαλαιοποιήσεις, Επιπτώσεις και Προοπτικές

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 5/2017, Μάιος 2017

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €140.00
ΝΠ €200.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Με τις ΗΠΑ ως επικεφαλής της ισχυρότερης στρατικοοικονομικής δύναμης μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το χρηματοπιστωτικό μοντέλο των λεγόμενων δυτικών κρατών της εποχής βασίσθηκε στον «χρυσό» κανόνα και τις προκύπτουσες οιονεί σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες με κεντρικό άξονα το δολάριο, αποτέλεσμα της γνωστής συμφωνίας του Bretton Woods το 1944 υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών. Το ανωτέρω γενικευμένο οπωσδήποτε τραπεζικό σύστημα, με έντονα όμως ακόμη εθνικά χαρακτηριστικά, ακολούθησε και η μεταπολεμική Ελλάδα, με την ΤτΕ ως κυρίαρχο εποπτικό όργανο των λειτουργουσών στη χώρα εμπορικών τραπεζικών ιδρυμάτων. Η δημιουργία όμως και σταδιακή ενεργοποίηση των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ιδίως της ΕΟΚ, από τη δεκαετία του 1950 και έπειτα άρχισε να διαμορφώνει μια νέα κατάσταση και στην κοινοτική τραπεζική αγορά, με αυξανόμενες θεσμικές και όχι μόνο παραμέτρους στο πλαίσιο ενός ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένου οικονομικού συνολικά μοντέλου. Τούτο εμφανίζεται πλέον κυρίαρχο μετά ιδίως τον μετασχηματισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σε Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις ΗΠΑ να πλειοδοτούν έντονα προς την κατεύθυνση αυτήν, ιδιαίτερα από τη δεκαετία επίσης του 1990. Κατάληξη όλης αυτής της ανελικτικής πορείας υπήρξε σε ευρωπαϊκό ειδικότερα επίπεδο η καθιέρωση σήμερα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης, οι θεσμικές βάσεις της οποίας επιβάλλουν κατά πολύ αυστηρότερες ρυθμίσεις στα κράτη-μέλη, ιδίως σε εκείνα της Ευρωζώνης.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.