Δ. Αυγητίδη, Η ανάληψη ευθύνης μητρικού πιστωτικού ιδρύματος για τις υποχρεώσεις θυγατρικού χρηματοδοτικού ιδρύματος (Άρθρο 14 Ν 2076/1992)

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 2/1998, Φεβρουάριος

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΔΗΜΗΤΡΗ Κ. ΑΥΓΗΤΙΔΗ, Δ.Ν., Δικηγόρου Ι. Ελεύθερη κυκλοφορία τραπεζικών υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση A. Η Δεύτερη Τραπεζική Οδηγία και η προσαρμογή του Ελληνικού Δικαίου Η υπ’ αριθμ. 89/646 Οδηγία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης «για το συντονισμό των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων που αφορούν την ανάληψη και την άσκηση δραστηριότητας πιστωτικού ιδρύματος και την τροποποίηση της Οδηγίας 77/780/ΕΟΚ», γνωστή ως δεύτερη Συντονιστική Τραπεζική Οδηγία, προορίζεται σύμφωνα με το προοίμιό της να αποτελέσει «το κύριο μέσο για την εγκαθίδρυση της εσωτερικής αγοράς ...τόσο όσον αφορά την ελευθερία εγκατάστασης όσο και την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στον τομέα των πιστωτικών ιδρυμάτων». Προϋπόθεση της ελευθερίας κυκλοφορίας των υπηρεσιών πιστωτικών ιδρυμάτων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί η προβλεπόμενη στην Οδηγία εναρμόνιση των προϋποθέσεων χορήγησης άδειας λειτουργίας πιστωτικού ιδρύματος και των καθεστώτων εποπτείας που ισχύουν στα διάφορα Κράτη-Μέλη, ενώ αναγκαίο περιορισμό της αποτελεί η δυνατότητα κάθε Κράτους-Μέλους να ελέγχει τη συμφωνία της δραστηριότητας του πιστωτικού ιδρύματος στο έδαφός του, μέσω εγκατάστασης υποκαταστήματος ή και χωρίς αυτήν, με την εκάστοτε νομισματική πολιτική, τη σχετική νομοθεσία και το γενικότερο συμφέρον. Με την πραγματοποίηση της ουσιαστικής, αναγκαίας και επαρκούς εναρμόνισης για την εξασφάλιση της αμοιβαίας αναγνώρισης των αδειών λειτουργίας και των συστημάτων προληπτικού ελέγχου, καθιερώνεται η αρχή...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.