Λ. Γεωργακόπουλου, Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών. Εσωτερική σχέση σε ενέγγυα πίστωση και προσυμβατική υποχρέωση σύναψης δανείου (γνωμ.)

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 8-9/1998, Αύγουστος-Σεπτέμβριος

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΛΕΩΝΙΔΑ Ν. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Καθηγητή Εμπορικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ο Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών μπορεί να τρέπει την προσυμβατική ευθύνη σε συμβατική. Η σύμβαση ανοίγματος πιστώσεως διά χρημάτων του εντολέα είναι εντολή και δίδει δικαίωμα οδηγιών στον εντολέα. Ερωτήματα και ιστορικό Α. Ποια είναι η νομική σημασία του Κώδικα Δεοντολογίας των Ελληνικών Τραπεζών για τα επόμενα ερωτήματα; Β. Ποια είναι η εσωτερική σχέση εντολέα και τράπεζας, όταν συμφωνείται το άνοιγμα πιστώσεως έναντι φορτωτικών εγγράφων με χρήματα προερχόμενα από κατάθεση του εντολέα; Γ. Ποια είναι η συνέπεια της μη σύναψης σύμβασης τραπεζικού δανείου το οποίο η τράπεζα ανακοίνωσε προς τρίτον ως συναφθέν; Δ. Ποια είναι η αποκαταστατέα ζημία από προσυμβατικό πταίσμα, διαπραττόμενο κατά τις διαπραγματεύσεις τροποποίησης τραπεζικού δανείου; Η απάντηση των ερωτημάτων ζητείται με βάση τα εξής περιστατικά: Η εταιρία «* Α.Ε.» ζήτησε από την ** Τράπεζα - εφεξής αντίστοιχα: η «εταιρία» και η «Τράπεζα» - το άνοιγμα πίστωσης έναντι φορτωτικών εγγράφων για την πληρωμή τμήματος του τιμήματος μηχανημάτων. Η τράπεζα, όταν δέχθηκε, ζήτησε να της δοθεί από την εταιρία το ποσόν της πιστώσεως σε μετρητά και το έλαβε (μαζί με ασφάλειες για παλαιότερες απαιτήσεις της). Η τράπεζα όρισε αυτοβούλως ως παραδοτέα έγγραφα φορτωτική ορίζουσα ως παραλήπτην την ίδια και όχι την...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.