Σ. Μούζουλα, Η κατάθεση χρηματικού ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό αμοιβαίου κεφαλαίου χωρίς την υποβολή έγγραφης αίτησης απόκτησης μεριδίων του (γνωμ.)

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 7/1999, Ιούλιος

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΣΠΗΛΙΟΥ Α. ΜΟΥΖΟΥΛΑ, Δ.Ν., Δικηγόρου Η μελέτη εξετάζει τα πρακτικά ζητήματα που ανακύπτουν από την παράλειψη υποβολής έγγραφης αίτησης συμμετοχής σε αμοιβαίο κεφάλαιο, σε περίπτωση κατά την οποία έχει καταβληθεί το αντίτιμο συμμετοχής από τον επενδυτή. Επιπλέον, οριοθετούνται οι σχετικές υποχρεώσεις και η ευθύνη της εταιρίας διαχείρισης και του θεματοφύλακα. Μου τέθηκε υπόψη η εξής περίπτωση: Κατατέθηκε σε λογαριασμό αμοιβαίου κεφαλαίου, που τηρείται σε υποκατάστημα τράπεζας άλλης από το θεματοφύλακά του, χρηματικό ποσό, το οποίο δεν κατέστη δυνατό να αντιστοιχιστεί με συγκεκριμένη αίτηση συμμετοχής, ούτε να διακριβωθεί η ταυτότητα του καταθέτη του. Με βάση αυτό το περιστατικό, μου υποβλήθηκε το ερώτημα, εάν η εταιρία διαχείρισης δικαιούται ή οφείλει να περιλάβει το σχετικό ποσό στο ενεργητικό του αμοιβαίου κεφαλαίου, είτε χωρίς να εκδώσει μερίδια, που θα αντιστοιχούσαν σε αυτό το ποσό, είτε εκδίδοντας αντίστοιχα μερίδια ως ανώνυμα, δηλαδή χωρίς να αναγράφεται δικαιούχος τους. Μου ζητήθηκε εξάλλου να επισημάνω σε ποιες ενέργειες θα πρέπει να προβεί η εταιρία διαχείρισης, σε τέτοια περίπτωση και τι οφείλει να αποφύγει να πράξει. Η θέση μου στο ανωτέρω ζήτημα είναι η ακόλουθη: Ι. Σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 1 του Ν 1969/91, για την απόκτηση μεριδίων αμοιβαίου κεφαλαίου, απαιτείται η υποβολή γραπτής αίτησης προς την...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.