Λ. Γεωργακόπουλου, Ενέχυρο μετοχών θυγατρικής προς μητρική ΑΕ - Κύρος εγγυήσεων υπέρ συζύγου προς δανειστές τούτου (γνωμ.)

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 1/2007, Ιανουάριος

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €140.00
ΝΠ €200.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Κύρος εγγυήσεων υπέρ συζύγου προς δανειστές τούτου (γνωμ.) ΛΕΩΝΙΔΑ Ν. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Ομότιμου Καθηγητή του Εμπορικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ερωτήματα και ιστορικό Α. Δύναται ο αντιπρόσωπος εγγυητή να παράσχει εγγύηση προς τρίτον υπέρ εαυτού; Β. Είναι έγκυρη η ενεχύραση μετοχών από τον κύριό τους προς εταιρία, η οποία είναι μητρική ή ισοδύναμη της εκδότριας των μετοχών ; Γ. Καλύπτει η εγγύηση δανείου επ’ ενεχύρω μετοχών προς τον μέτοχο πλειοψηφίας ή ισοδύναμο μέτοχο τον κίνδυνο απωλείας του κεφαλαίου και μηδενισμού της αξίας των μετοχών; Και Δ. Είναι έγκυρη η εγγύηση μελών της οικογενείας του ενεχυράσαντος προς την μητρική εταιρία, η δοθείσα εις ασφάλειαν δανείου παρασχεθέντος από την μητρική προς τον μέτοχο προς εγγραφήν στις ενεχυρασθείσες μετοχές; Το διδόμενο ιστορικό είναι το εξής: Η Π.Λ. είναι σύζυγος του Ν.Β. Ο Ν.Β. ήταν μόνος μέτοχος της «Φ.Α. ΑΕ» και συμφώνησε με την «Σ.Ε. ΑΕ» ότι οι «Φ.Α. ΑΕ» θα αύξαναν το κεφάλαιό τους κατ’ αριθμόν μετοχών και ποσόν μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο θα διενέμετο εξ ημισείας μεταξύ τους. Κατά την ίδια συμφωνία, η Σ.Ε. ΑΕ θα δάνειζε τον Ν.Β. με το αναγκαίο για την καταβολή ποσόν έναντι ενεχύρου των μετοχών εις αυτήν και υπό την εγγύηση - ασφαλιζόμενη δια προσημειώσεων - της Π.Λ....

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.