Ν. Μπάρμπα, Μια ακόμη καταδίκη της Ελλάδας από το ΔΕΚ για την εφαρμογή του κοινοτικού καθεστώτος της προσωρινής εισαγωγής αυτοκινήτων - Με αφορμή την απόφαση της 7ης Ioυνίου 2007 (Υπόθεση C-156/04)

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 11/2007, Νοέμβριος

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Με αφορμή την απόφαση της 7ης Ioυνίου 2007 (Υπόθεση C-156/2004) * ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ, Καθηγητή Νομικής Σχολής ΑΠΘ Εισαγωγικές παρατηρήσεις Όπως είναι ήδη γνωστό, το ζήτημα της συμφωνίας της ελληνικής φορολογικής γενικά νομοθεσίας των επιβατικών αυτοκινήτων προς το κοινοτικό δίκαιο απασχόλησε σε σημαντικό βαθμό μέχρι σήμερα τόσο τα ελληνικά δικαστήρια όσο και κυρίως το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ένα μέρος των αποφάσεων αυτών αφορά το ειδικότερο πρόβλημα της μη συμφωνίας της ελληνικής νομοθεσίας που προβλέπει την εφαρμογή του καθεστώτος της προσωρινής εισαγωγής στην Ελλάδα οχημάτων με φορολογική ατέλεια προς το κοινοτικό δίκαιο. 1 Το νομικό πλαίσιο της ελληνικής νομοθεσίας που διέπει το εν λόγω καθεστώς περιλαμβάνεται στις διατάξεις της κοινοτικής Οδηγίας 83/182/ΕΟΚ. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της παραπάνω Οδηγίας, παρέχεται η δυνατότητα της προσωρινής εισαγωγής, για χρονικό διάστημα μέχρι έξι μήνες, στην Ελλάδα με φορολογική ατέλεια από κατοίκους άλλου κράτους μέλους οχημάτων επιβατικών, κυρίως αυτοκινήτων, που έχουν ταξινομηθεί σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ και φέρουν τις πινακίδες του κράτους αυτού. Τη νομολογία που έχει διαμορφωθεί πάνω σ’ αυτό το θέμα από τα ελληνικά δικαστήρια και το ΔΕΚ ήρθε να συμπληρώσει μια πρόσφατη απόφαση του ΔΕΚ της 7 Ιουνίου 2007 (Υπόθεση C-156/2004), που έκρινε ασυμβίβαστες προς το κοινοτικό δίκαιο ορισμένες κυρώσεις...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.