Χρ. Γκόρτσος, Η μετεξέλιξη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (“CEBS”) σε Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (“EBA”)

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τεύχος 1/2010, Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος - Απρίλιος

Περιοδική έκδοση της Ελληνικής Εταιρείας Τραπεζικού Δικαίου & Δικαίου της Κεφαλαιαγοράς

Εκδίδεται από το 2007

Διατίθεται μέσω του περιοδικού ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Απόσπασμα

Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Αναπληρωτής Καθηγητής, Παντείου Πανεπιστημίου Εισαγωγικές παρατηρήσεις Το 2007 εκδηλώθηκε η πλέον πρόσφατη διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία επέδρασε δυσμενώς στον πραγματικό τομέα της οικονομίας σε παγκόσμια κλίμακα και οδήγησε, εύλογα, στην ανάληψη πρωτοβουλιών, τόσο σε διεθνές και περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο, για την αναπροσαρμογή του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο εντοπισμός των κατάλληλων μέσων για την ικανοποίηση του αιτήματος που αφορά την αναπροσαρμογή του ισχύοντος ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού δικαίου [1] , μετά την κρίση, ανατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ειδική Oμάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου, υπό την Προεδρία του γαλλικής υπηκοότητας πρώην κεντρικού τραπεζίτη Jacques de Larosiere (“High-Level Group on Financial Supervision in the EU”) [2] . Η εν λόγω Ομάδα έλαβε την εντολή να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις, κυρίως, αναφορικά με την ενίσχυση του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου που διέπει την άσκηση προληπτικής εποπτείας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σε εκπλήρωση της εντολής της, υπέβαλε έκθεση στην οποία, μεταξύ άλλων, πρότεινε τη μετεξέλιξη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (“Committee of European Banking Supervisors”, στη συνέχεια η “CEBS”), η οποία θεσμοθετήθηκε το 2003 με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (“European Banking Authority”, στη συνέχεια η “EBA”),...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.