Χρ. Γκόρτσος, Η χορήγηση τελικού αναχρηματοδοτικού δανεισμού σε φερέγγυα πιστωτικά ιδρύματα στην ευρωζώνη: μια αναλυτική παρουσίαση του μηχανισμού χορήγησης έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (“ELA”)

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τεύχος 3/2014, Σεπτέμβριος - Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος

Περιοδική έκδοση της Ελληνικής Εταιρείας Τραπεζικού Δικαίου & Δικαίου της Κεφαλαιαγοράς

Εκδίδεται από το 2007

Διατίθεται μέσω του περιοδικού ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Απόσπασμα

Χρήστος Βλ. Γκόρτσος,  Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών Εισαγωγικές παρατηρήσεις (α) Με την έναρξη της πλήρους λειτουργίας του Ευρωσυστήματος την 1η Ιανουαρίου 1999, τέθηκε το ερώτημα αναφορικά με το ποια κεντρική τράπεζα λειτουργεί ως τελικός αναχρηματοδοτικός δανειστής φερέγγυων πιστωτικών ιδρυμάτων στην ευρωζώνη: • η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ή • οι εθνικές κεντρικές τράπεζες που είναι μέλη του Ευρωσυστήματος. Το δίλημμα αυτό έχει επιλυθεί με τη θέση σε λειτουργία του μηχανισμού χορήγησης έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA, Emergency Liquidity Assistance). Με βάση το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει επαρκής νομική βάση για την ανάληψη αυτής της εξουσίας από την ΕΚΤ, και με προσφυγή στο άρθρο 14.4 του Καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η εξουσία αυτή ανήκει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, εκτός αν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφασίσει ότι η άσκησή της παρακωλύει τους στόχους και τα καθήκοντα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών. (β) Με Ανακοίνωσή της του 2013 και στη συνέχεια του 2014, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσιοποίησε τις διαδικαστικές προϋποθέσεις λειτουργίας του μηχανισμού ELA. Η εν λόγω Ανακοίνωση δεν είναι νομικά δεσμευτικό κείμενο, αποτελεί, όμως, τη βάση για την ορθή κατανόηση του μηχανισμού, η σημασία του οποίου έχει προσλάβει, ιδιαίτερα...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.