Προμήθεια Καυσίμων και Γεννητριών Ντίζελ Lighthouse Corporation PTY LTD & Lighthouse Corporation LTD, IBC κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ανατολικού Τιμόρ (ICSID Case No. ARB/15/2)

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΚΑΙΟ

Τεύχος 3/2019, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος 2019

Φυσικό Περιβάλλον - Ενέργεια - Χωροταξία - Πολεοδομία - Δόμηση - Δημόσια Έργα - Μνημεία

Εκδίδεται από το 1997 - Τριμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η παρούσα μελέτη εξετάζει την υπόθεση Lighthouse κατά του Ανατολικού Τιμόρ, η οποία αφορούσε σε προμήθεια καυσίμων και γεννητριών ντίζελ. Το διεθνές δικαιοδοτικό όργανο αποφάσισε τον διαχωρισμό της διαδικασίας εξετάζοντας πρώτα τις ενστάσεις επί της αρμοδιότητας και του παραδεκτού. Το επόμενο στάδιο, αυτό της εξέτασης της ουσίας της υπόθεσης, δεν εκδικάστηκε, καθώς το διεθνές δικαιοδοτικό όργανο έκρινε ότι στερούνταν δικαιοδοσίας ελλείψει συμφωνίας των διάδικων μερών επί διαιτησίας ICSID για την επίλυση των μεταξύ διαφορών τους, καθώς αφενός δεν είχε εγχαρτωθεί σχετική ρήτρα στην μεταξύ τους συμφωνία, και αφετέρου δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις που προβλέπονταν στην εθνική νομοθεσία προστασίας ξένων επενδύσεων. Στις παρατηρήσεις συζητείται το αξίωμα iura novit curia, η δυνατότητα πρόσβασης σε διαιτησία ICSID βάσει συμβολαίου, όπως και η διαιτητική διαδικασία, με ιδιαίτερη αναφορά στα ασφαλιστικά μέτρα και στον διαχωρισμό της διαδικασίας μεταξύ εξέτασης της αρμοδιότητας του διεθνούς δικαιοδοτικού οργάνου και εξέτασης της ουσίας της υπόθεσης.Επιμέλεια: Ναταλία Χαραλαμπίδου , Δικηγόρος, Διδάσκουσα Διεθνούς Δικαίου Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΔΠΘ) Προμήθεια Καυσίμων και Γεννητριών Ντίζελ Η παρούσα μελέτη εξετάζει την υπόθεση Lighthouse κατά του Ανατολικού Τιμόρ , η οποία αφορούσε σε προμήθεια καυσίμων και γεννητριών ντίζελ. Το διεθνές δικαιοδοτικό όργανο αποφάσισε τον διαχωρισμό της διαδικασίας εξετάζοντας πρώτα τις ενστάσεις επί της αρμοδιότητας και...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.