Διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας Υπόθεση C-674/17 Luonnonsuojeluyhdistys Tapiola (Προδικαστική παραπομπή)

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΚΑΙΟ

Τεύχος 4/2019, Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2019

Φυσικό Περιβάλλον - Ενέργεια - Χωροταξία - Πολεοδομία - Δόμηση - Δημόσια Έργα - Μνημεία

Εκδίδεται από το 1997 - Τριμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας – Καθεστώς αυστηρής προστασίας και άδειες για τη θήρα του λύκου Υπόθεση C-674/17 Luonnonsuojeluyhdistys Tapiola ( Προδικαστική παραπομπή) Στις 10 Οκτωβρίου 2019, το ΔΕΕ εξέδωσε την πολυαναμενόμενη απόφαση στην υπόθεση C-674/17 Luonnonsuojeluyhdistys Tapiola . Η υπόθεση αυτή αφορούσε σε προδικαστική παραπομπή από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Φινλανδίας για την ερμηνεία του άρθρου 16 παράγραφος 1 στοιχείο ε) της οδηγίας για τους οικοτόπους (οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων της άγριας πανίδας και χλωρίδας). Πιο συγκεκριμένα, η διαφορά της κύριας δίκης αφορά σε δυο άδειες κατά παρέκκλιση που εξέδωσε η Φινλανδική κυβέρνηση το 2015 για κυνήγι επτά απειλούμενων λύκων με την αιτιολογία της αντιμετώπισης των ζημιών που προκάλεσαν οι λύκοι και τον καθησυχασμό τον τοπικών πληθυσμών. Η λήψη του μέτρου αυτού απέβλεπε στην αποφυγή της παράνομης θήρας τους και κατ’ επέκταση στη διατήρηση του πληθυσμού τους. Οι λύκοι αποτελούν προστατευόμενο είδος στη Φινλανδία, αφού βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης με το κυνήγι, τη λαθροθηρία και την απώλεια των ενδιαιτημάτων τους. Η οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους θέτει το πλαίσιο για την προστασία και τη διατήρηση των σπάνιων και απειλούμενων ειδών (Παράρτημα IV), συμπεριλαμβανομένου του λύκου ( Canis...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.