Απάλειψη επιδότησης για παραγωγή ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια - Eiser Infrastructure Limited και Energía Solar Luxembourg S.à.r.l. κατά Ισπανίας (ICSID Case No. ARB/13/36)

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΚΑΙΟ

Τεύχος 4/2020, Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2020

Φυσικό Περιβάλλον - Ενέργεια - Χωροταξία - Πολεοδομία - Δόμηση - Δημόσια Έργα - Μνημεία

Εκδίδεται από το 1997 - Τριμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Απάλειψη επιδότησης για παραγωγή ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια Η παρούσα διαιτησία είναι μία από τις άνω των 40 που εγέρθηκαν εναντίον της Ισπανίας λόγω της μεταβολής του νομοθετικού πλαισίου για την ανανεώσιμη ενέργεια και ιδίως της απάλειψης επιδότησης. Το ΔΔΔ εξέτασε τις ενστάσεις της Ισπανίας, μεταξύ άλλων της ενδοενωσιακής ένστασης και της έλλειψης επένδυσης, και αμφότερες τις απέρριψε. Εν συνεχεία, κατά την ουσία της υπόθεσης, επικαλέστηκε την οικονομία της δίκης και εφάρμοσε την αρχή της ίσης και δίκαιης μεταχείρισης επεξηγώντας την ισορροπία μεταξύ της υποχρέωσης σταθερότητας του νομοθετικού πλαισίου και της άσκησης κρατικής εξουσίας συγκεκριμένα υπό της μορφή της άσκησης νομοθετικής εξουσίας. Εναντίον της οριστικής απόφασης κατατέθηκε αίτηση ακύρωσης. Η απόφαση επί της αίτησης ακυρώσεως είναι μοναδική καθώς για πρώτη φορά αποδείχθηκε έλλειψη ανεξαρτησίας, η οποία ακολούθως εξισώθηκε με παραβίαση ουσιώδους διαδικαστικού κανόνα και επομένως με μη νόμιμη σύνθεση του διεθνούς διαιτητικού οργάνου, που οδήγησε στην ακύρωση της οριστικής απόφασης. Eiser Infrastructure Limited και Energía Solar Luxembourg S.à.r.l. κατά Βασιλείου της Ισπανίας (ICSID Case No. ARB/13/36) Στην παρούσα διαιτησία, η οποία κρίθηκε βάσει της Συνθήκης του Χάρτη για την Ενέργεια (εφεξής «ΣΧΕ») αιτούντα νομικά πρόσωπα ήταν η Eiser Infrastructure Limited (εφεξής «Eiser»), μία εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ιδρυθείσα σύμφωνα με την...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.