Δ. Μέλισσας, Προκαταρκτικές σκέψεις για τη βελτίωση του πρώτου σταδίου του πολεοδομικού σχεδιασμού (άρθρα 9 και 10 του N 4759/2020)

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΚΑΙΟ

Τεύχος 1/2021, Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος 2021

Φυσικό Περιβάλλον - Ενέργεια - Χωροταξία - Πολεοδομία - Δόμηση - Δημόσια Έργα - Μνημεία

Εκδίδεται από το 1997 - Τριμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Προκαταρκτικές σκέψεις για τη βελτίωση του πρώτου σταδίου του πολεοδομικού σχεδιασμού (άρθρα 9 και 10 του N 4759/2020) Δημήτρης Μέλισσας , Δικηγόρος, Καθηγητής ΕΜΠ Ο επιτελικός χαρακτήρας του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) συνδυάζεται άρρηκτα με τη σφαιρικότητα των επιπτώσεων και τη διαρρύθμιση του χώρου. Tο ΤΠΣ έχει την πρωτοκαθεδρία στο συντονισμό των δραστηριοτήτων ενός Δήμου και τον πρωτεύοντα ρόλο στην προστασία του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος. Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι το ΤΠΣ δεν επιτρέπεται να εμβολίζεται από κανέναν άλλο σχεδιασμό, παρά μόνο και εφόσον λάβει χώρα μια ιδιαίτερη διαδικασία στη Διοίκηση, όπως αντίστοιχα προβλέπεται με τους ειδικούς πολεοδομικούς σχεδιασμούς. Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) ισχυροποιεί την ισοτιμία στον πολεοδομικό σχεδιασμό. Τέσσερεις είναι αρχές του πρώτου σταδίου του πολεοδομικού σχεδιασμού: α) η αρχή της εναρμόνισης (άρθρα 2 παρ.1 περ. στ΄, 7 παρ. 2 εδ. β΄ και παρ.11 περ. ε΄, 8 παρ.1 περ. γ΄), β) η αρχή της διαδημοτικής συνεργασίας (άρθρο 7 παρ. 7β), γ) η αρχή της αυτονομίας του οικισμού και δ) η αρχή των επικαίρων στοιχείων και δεδομένων. Οι αρχές αποτελούν το αναγκαίο ερμηνευτικό στήριγμα του εκπονούντος είτε του εφαρμοστή του πρώτου σταδίου του πολεοδομικού σχεδιασμού στο βαθμό που με αυτές τις αρχές επιδιώκει αυτός να στοιχειοθετήσει...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.