Α. Ράντος, Επισημάνσεις στα πλαίσια στρογγυλής τράπεζας της Ημερίδας με θέμα: «Πολεοδομικές πολιτικές και ελληνική πόλη»

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΚΑΙΟ

Τεύχος 2/2006, Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος

Φυσικό Περιβάλλον - Ενέργεια - Χωροταξία - Πολεοδομία - Δόμηση - Δημόσια Έργα - Μνημεία

Εκδίδεται από το 1997 - Τριμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΑΝΤΟΣ, Σύμβουλος ΣτΕ Ο Σύμβουλος της Επικρατείας Α. Ράντος, σχολιάζοντας, στο πλαίσιο της Στρογγυλής Τράπεζας, τις υψηλού επιπέδου εισηγήσεις, αφού μνημόνευσε ορισμένες από τις ρυθμίσεις του ΝΔ/τος της 17.7.1923, που διατηρούν και σήμερα ακόμη τον πρωτοποριακό τους χαρακτήρα και την επικαιρότητά τους, παρατήρησε τα εξής: 1. Αυτό που αναδείχθηκε από τις εισηγήσεις δεν είναι η υπεροχή του ενός νομοθετικού καθεστώτος επί του ετέρου. Τα νομοθετήματα για τον πολεοδομικό σχεδιασμό που αλληλοδιαδόχως ίσχυσαν και ισχύουν είναι, κατ’ αρχήν, επαρκή. Το μείζον θέμα είναι η πραγματική εφαρμογή της (όποιας κειμένης) πολεοδομικής νομοθεσίας. Η εφαρμογή αυτή παρεμποδίζεται από το λεγόμενο «πολιτικό κόστος», που υπαγορεύει στην μεν εκτελεστική εξουσία την διαρκή υποχώρηση σε ιδιοκτησιακά και επαγγελματικά συμφέροντα και πιέσεις και την ανοχή σχεδιασμών και καταστάσεων που δημιουργούνται αυθαιρέτως, στην δε νομοθετική εξουσία την ψήφιση σειράς επί μέρους νομοθετικών ρυθμίσεων, ενίοτε φωτογραφικών, που αναιρούν τα συστήματα σχεδιασμού και πολεοδομήσεως, όπως αυτά προβλέπονται από τα πάγια πολεοδομικά νομοθετήματα. 2. Σε μείζον θέμα αναδεικνύεται η λεγόμενη «εκτός σχεδίου δόμηση». Πρόκειται για ένα παράλληλο σύστημα «πολεοδομήσεως διά της αυθαίρετης δομήσεως», που ακυρώνει κάθε προσπάθεια ορθολογικής και νόμιμης οργανωμένης δομήσεως, αφού καθιστά πολύ πλέον ελκυστική και συμφέρουσα, και ανάγει έτσι σε κανόνα, την αυθαίρετη ή την κατ’ εξαίρεση...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.