Τ. Νικολόπουλος, Γραμματική ερμηνεία της Οδηγίας 92/43/ΕΚ για την προστασία των τόπων προτεραιότητας του δικτύου Φύση 2000 (σχετικά με την απόφ. ΔΕΚ 13.1.2005, Υπόθ. C-117/2003)

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΚΑΙΟ

Τεύχος 3/2006, Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος

Φυσικό Περιβάλλον - Ενέργεια - Χωροταξία - Πολεοδομία - Δόμηση - Δημόσια Έργα - Μνημεία

Εκδίδεται από το 1997 - Τριμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, Τακτ. Καθηγητής ΤΕΙ Μεσολογγίου, Δικηγόρος Ποιο είναι το νομικό καθεστώς (κοινοτικής) προστασίας των προτεινόμενων (με βάση τον εθνικό κατάλογο) τόπων κοινοτικής σημασίας (ΤΚΣ), ο κοινοτικός κατάλογος των οποίων δεν έχει καταρτισθεί ακόμα από την Επιτροπή; Στο ερώτημα αυτό, το οποίο σχετίζεται με την εφαρμογή των άρθρων 6 παρ. 2-4 και 4 παρ. 5 της Οδηγίας 92/43/ΕΚ (δίκτυο Φύση 2000), το ΔΕΚ φαίνεται να αφίσταται των κλασσικών του ερμηνευτικών κανόνων του «χρήσιμου αποτελέσματος» ή της «ευρυτάτης αποτελεσματικότητας», υπέρ μιας γραμματικής ερμηνείας, η οποία καταλήγει εις βάρος των οικολογικών στόχων της οδηγίας για την προστασία των φυσικών οικοτόπων και των οικοτόπων των ειδών και ειδικότερα, για την προστασία των φυσικών τόπων προτεραιότητας. Πράγματι, η κοινοτική (προφυλακτική) προστασία (του άρθρου 6 παρ. 3) για σχέδια που δεν συνδέονται άμεσα με τη διαχείριση του τόπου, φαίνεται να μην αναγνωρίζεται, ενόσω οι προτεινόμενοι τόποι με βάση τον εθνικό κατάλογο δεν έχουν ακόμα περιληφθεί στον κοινοτικό κατάλογο ως ΤΚΣ. 1. Εισαγωγή Ως γνωστό, για την προστασία της ευρωπαϊκής φυσικής κληρονομιάς, η οδηγία 92/43/ΕΚ αποσκοπεί (άρθρο 3 παρ. 2) στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου (Φύση 2000).1 Ως προς το αντικείμενο της προστασίας η οδηγία εκτός από τη διάκριση φυσικών οικοτόπων και οικοτόπων των ειδών,...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.