Συνήγορος του Πολίτη - Κύκλος Ποιότητας Ζωής, Πόρισμα της υπόθεσης 18382/2002 - Παράνομη κατασκευή ανελκυστήρα εντός σπηλαίου Αλιστράτης και άλλες καταστροφικές επεμβάσεις κατά την τουριστική αξιοποίηση του. (σημ. Β. Βρετού)

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΚΑΙΟ

Τεύχος 2/2005, Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος

Φυσικό Περιβάλλον - Ενέργεια - Χωροταξία - Πολεοδομία - Δόμηση - Δημόσια Έργα - Μνημεία

Εκδίδεται από το 1997 - Τριμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΟΥ, Βοηθός Συνήγορος ΜΥΡΤΩ ΠΑΙΝΕΣΗ, ΑΝΤΩΝΙΝΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΓΛΟΥ, Επιστήμονες - Χειριστές Σύντομο ιστορικό Ο Συνήγορος του Πολίτη ανέλαβε τη διερεύνηση της υπ’ αριθ. 18382/2002 αναφοράς του επιστημονικού σωματείου «Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος», με κύριο αίτημα τη διαμεσολάβηση της Αρχής και τη διερεύνηση της νομιμότητας των ενεργειών των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων, όσον αφορά την κατασκευή ανελκυστήρα εντός σπηλαίου (σπήλαιο Αλιστράτης), στο πλαίσιο τουριστικής αξιοποίησής του. Το έτος 2002 -έτος που κατατέθηκε η εν λόγω αναφορά- η κατασκευή και τοποθέτηση του ανελκυστήρα είχαν ήδη υλοποιηθεί. Συνεπώς, η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, εκ των πραγμάτων, εστιάστηκε στην προσπάθεια ανεύρεσης και κατάδειξης τελεσμένων πράξεων τυχόν κακοδιοίκησης καθώς και σε διατύπωση προτάσεων μελλοντικής αποκατάστασης των οποιονδήποτε φθορών και βλαβών που είχαν ήδη επισυμβεί στο μικροκλίμα, στην πανίδα και στον σταλαγμιτικό/σταλακτικό διάκοσμο του σπηλαίου. Ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες (Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογία του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Ν.Α. Σερρών και στον Δήμο Αλιστράτης). Ζητήθηκε ενημέρωση για τη βασιμότητα των καταγγελιών του επιστημονικού σωματείου καθώς και ειδικότερη ενημέρωση σχετικά με την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας όσον αφορά την προστασία των σπηλαίων, την έκταση της εποπτείας των έργων αξιοποίησης του σπηλαίου και την αναζήτηση...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.