Π.-Μ. Ευστρατίου, Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως φορέας «άσκησης αρμοδιοτήτων που συνιστούν αποστολή του κράτους» (άρθρο 102 παρ. 1 Σ) - Η αντισυνταγματικότητα της ανάθεσης αρμοδιοτήτων πολεοδομικών ρυθμίσεων σε άλλα όργανα της διοίκησης με το άρθρο 10 παρ. 1 του Ν 3044/2002 (ΣτΕ Ολ 3661/2005)

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΚΑΙΟ

Τεύχος 4/2005, Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος

Φυσικό Περιβάλλον - Ενέργεια - Χωροταξία - Πολεοδομία - Δόμηση - Δημόσια Έργα - Μνημεία

Εκδίδεται από το 1997 - Τριμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΠΑΥΛΟΣ-ΜΙΧΑΗΛ Ε. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ, Επίκουρος Καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε ως αντισυνταγματική η ανάθεση αρμοδιοτήτων πολεοδομικών ρυθμίσεων σε άλλα όργανα της διοίκησης πλην του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως είχε επιχειρηθεί με το άρθρο 10 παρ. 1 του Ν 3044/2002. Η διάταξη αυτή είχε ψηφιστεί μετά την αναθεώρηση του άρθρου 102 παρ. 1 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι «με νόμο μπορεί να ανατίθεται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης η άσκηση αρμοδιοτήτων που συνιστούν αποστολή του Κράτους». Το Συμβούλιο της Επικρατείας δέχθηκε ότι η εν λόγω δυνατότητα του νομοθέτη έχει ως όριο την τήρηση των προϋποθέσεων του άρθρου 43 παρ. 2 του Συντάγματος και, επομένως, η μεταβίβαση κρατικών αρμοδιοτήτων στον τομέα του πολεοδομικού σχεδιασμού σε άλλα όργανα της κεντρικής ή περιφερειακής κρατικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης επιτρέπεται μόνο, εφόσον πρόκειται για πολεοδομικές ρυθμίσεις που αφορούν ειδικότερα θέματα ή θέματα με τοπικό ενδιαφέρον ή με τεχνικό ή λεπτομερειακό χαρακτήρα. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός υπάγεται όμως κατά το άρθρο 24 παρ. 2 του Συντάγματος στη ρυθμιστική αρμοδιότητα και τον έλεγχο του Κράτους και αποτελεί ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος, του οποίου η άσκηση ανατίθεται κατά το Σύνταγμα αποκλειστικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συνεπώς,...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.