Συνήγορος του Πολίτη - Κύκλος Ποιότητας Ζωής, Πόρισμα της 6.2.2004 (υποθ. 20392/2001)- Παράνομες εκσκαφές & κατασκευή προβλήτας στην περιοχή της προστατευόμενης λίμνης Καστοριάς (σημ. Χ. Αθανασοπούλου)

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΚΑΙΟ

Τεύχος 1/2004, Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος

Φυσικό Περιβάλλον - Ενέργεια - Χωροταξία - Πολεοδομία - Δόμηση - Δημόσια Έργα - Μνημεία

Εκδίδεται από το 1997 - Τριμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΟΥ, Βοηθός Συνήγορος ΝΙΚΟΣ ΒΙΤΤΗΣ, Χειριστής, Ειδικός Επιστήμονας ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΪΤΟΥΡΙΔΗΣ, Χειριστής, Ειδικός Επιστήμονας Σύντομο ιστορικό Ο Συνήγορος του Πολίτη ανέλαβε τη διερεύνηση αναφοράς που υπέβαλε το 2001 η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σχετικά με εκτεταμένες αυθαίρετες εργασίες εκσκαφών - επιχωματώσεων και κατασκευής μεγάλης τσιμεντένιας προβλήτας από τον Δήμο Μακεδνών στην περιοχή Πολυκάρπης και του Λιμναίου Οικισμού στο Δισπηλιό (προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος), στη λίμνη της Καστοριάς. Οι εργασίες αυτές εκτελέσθηκαν χωρίς να έχει ληφθεί σχετική άδεια, έγκριση ή απόφαση από τις αρμόδιες τοπικές, περιφερειακές υπηρεσίες ή το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο Συνήγορος του Πολίτη, ενεργώντας στο πλαίσιο του διαμεσολαβητικού του έργου, ζήτησε τη διακοπή των παρανόμων εργασιών από τον οικείο Δήμο και στη συνέχεια, διοργάνωσε σύσκεψη με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΝΑ Καστοριάς, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η λίμνη της Καστοριάς διέπεται από ειδικό νομικό καθεστώς, ως προστατευόμενη περιοχή. Επίσης, εντός του έτους 2002, οι χειριστές της υπόθεσης διενήργησαν αυτοψία στην περιοχή και διαπίστωσαν την περάτωση των παρανόμων εργασιών στο Δισπηλιό, με την κατασκευή της προβλήτας και τις εκτεταμένες εκσκαφές και επιχωματώσεις στην Πολυκάρπη. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν αρχικά στις συστάσεις του Συνηγόρου, καθώς το Δασαρχείο, η αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος και η αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία προέβησαν στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε βάρος...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.