Α. Παπαπετρόπουλος, Το νομικό καθεστώς της δόμησης στον αιγιαλό και στην παραλία σύμφωνα με το Ν 2971/2001 «Περί αιγιαλού και παραλίας»

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΚΑΙΟ

Τεύχος 2/2004, Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος

Φυσικό Περιβάλλον - Ενέργεια - Χωροταξία - Πολεοδομία - Δόμηση - Δημόσια Έργα - Μνημεία

Εκδίδεται από το 1997 - Τριμηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €90.00
ΝΠ €135.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΑΝΔΡΕΑΣ Δ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, Ειδικός Σύμβουλος Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Δικαστικός Αντιπρόσωπος ΝΣΚ Με το Ν 2971/2001 επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, η αποτελεσματική προστασία και η ορθολογική αξιοποίηση και διαχείριση των παράκτιων περιοχών. Ωστόσο, οι διατάξεις του νέου νόμου δεν ακολουθούν πιστά τη νομολογία του ΣτΕ που θεωρεί τον αιγιαλό και την παραλία ως άξια προστασίας περιβαλλοντικά αγαθά. Αντίθετα, τουλάχιστον σε σχέση με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς νόμους, όπως είναι ο γαλλικός loi-littoral, ο Ν 2971/2001 είναι ασαφώς διατυπωμένος με αποτέλεσμα να πιθανολογείται ότι η εφαρμογή του θα συναντήσει δυσεπίλυτα ερμηνευτικά προβλήματα. Εισαγωγή Η χώρα μας με μήκος ακτών 15.000 χιλιομέτρων, παρουσιάζει τη μεγαλύτερη παγκοσμίως, μετά τη Νορβηγία, αναλογία μήκους ακτών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο γης. Οι ακτές αποτελούν, επομένως, τεράστιας σημασίας εθνικό πόρο και προστατεύονται ως ευπαθή οικοσυστήματα ευθέως από τη διάταξη του άρθρου 24 του Συντάγματος.1 Είναι κατά συνέπεια, παράδοξο το γεγονός ότι την ψήφιση το 1940 του Ν 2344 «Περί αιγιαλού και παραλίας» δεν ακολούθησε η θέσπιση ενός ολοκληρωμένου νομοθετήματος, προσανατολισμένου στην κατεύθυνση μιας ορθολογικής ανάπτυξης και προστασίας της παράκτιας γης. Από τη στιγμή μάλιστα, που διαπιστώθηκε ότι οι διατάξεις του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου ήταν πλέον ξεπερασμένες και δεν υπήρχε η δυνατότητα να ανταποκριθούν στα προβλήματα της άναρχης πολεοδομικής ανάπτυξης και της καταστροφής του...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.