ΑΠ 1525/2008 Τμ. Α2 Πολιτικό [Αμοιβή εύρεσης διατηρητέου αρχαίου - Αποζημίωση για παρακώλυση χρήσης ιδιοκτησίας] (παρατ. Ε. Σπινέλλης)

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΚΑΙΟ

Τεύχος 2/2010, Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος

Φυσικό Περιβάλλον - Ενέργεια - Χωροταξία - Πολεοδομία - Δόμηση - Δημόσια Έργα - Μνημεία

Εκδίδεται από το 1997 - Τριμηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €90.00
ΝΠ €135.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Αν σε ιδιωτικό κτήμα βρεθεί αρχαίο αντικείμενο, το οποίο δεν μπορεί να μετακινηθεί, η δε εύρεσή του δηλώθηκε αρμοδίως, εφ΄ όσον το αρχαίο χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο, ο κύριος του κτήματος δικαιούται να απαιτήσει αμοιβή για την αξία του χώρου, που καταλαμβάνει το αρχαίο. Η αξία αυτή προσδιορίζεται ίση με την ανωτάτη τρέχουσα αξία ομοίων κτημάτων της ίδιας περιφέρειας, αυξημένη κατά 10%. Αν παρέλθει δίμηνο από τη δήλωση ευρέσεως του αρχαίου, ο κύριος του κτήματος δικαιούται να ζητήσει αποζημίωση για τη ζημία, την οποία υπέστη από την παρακώλυση της χρήσεως της ιδιοκτησίας του και για όσο χρόνο παραλείπεται ο χαρακτηρισμός του αρχαίου ως διατηρητέου. Η εν λόγω αποζημίωση είναι άσχετη από την αμοιβή για τον χώρο που καταλαμβάνει το αρχαίο, αλλά και από την αποζημίωση του άρθρου 24 παρ. 6 Συντ., καθ΄ όσον οφείλεται μόνον όταν λαμβάνονται μέτρα περιοριστικά της κυριότητας ακινήτου χάριν προστασίας αρχαίων. Η ως άνω συνταγματική διάταξη ανέθεσε στον κοινό νομοθέτη να καθορίσει τον τρόπο και το είδος της αποζημίωσης αυτής, τα οποία ακολούθως ρυθμίσθηκαν ειδικότερα με το άρθρο 19 του Ν 3028/2002.Πρόεδρος: Γ. Καλαμίδας, Αντιπρόεδρος ΑΠ Εισηγητής: Α. Κουτρομάνος, Αρεοπαγίτης Δικηγόροι: Π. Δημόπουλος, Πάρεδρος ΝΣΚ, Δ. Αντωνόπουλος [...] Από τον συνδυασμό των διατάξεων αυτών * προκύπτει ότι...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.