Χ. Αθανασοπούλου, Οικονομική ελευθερία και προστασία του περιβάλλοντος. Σύγχρονες προοπτικές σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο (από την GATT στον ΠΟΕ)

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΚΑΙΟ

Τεύχος 3/2002, Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος

Φυσικό Περιβάλλον - Ενέργεια - Χωροταξία - Πολεοδομία - Δόμηση - Δημόσια Έργα - Μνημεία

Εκδίδεται από το 1997 - Τριμηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €90.00
ΝΠ €135.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Χαρίκλεια Κ. Αθανασοπούλου, Δικηγόρος (Εκδ. Σάκκουλα , Αθήνα Θεσσαλονίκη 2002, σελ. I-XX + 326) Η παρούσα μονογραφία αποτελεί μία πρωτότυπη προσέγγιση των αρχών της ελεύθερης οικονομίας και των αρχών της προστασίας του περιβάλλοντος, τόσο μέσα σε συγκεκριμένα περιφερειακά οικονομικά σχήματα όσο και στον διεθνή χώρο. Επιχειρείται, κατ’ αρχάς, η διερεύνηση τριών αντιπροσωπευτικών οικονομικών κοινοτήτων: της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της NAFTA και της MERCOSUR. Εξετάζονται συνοπτικά οι σύγχρονες τάσεις της νομολογίας του ΔΕΚ, στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα θέματα της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, σε θέματα ανταγωνισμού καθώς και το καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων σε σχέση με την πρωτεύουσα πλέον επιταγή της προστασίας του περιβάλλοντος. Η μονογραφία παραμένει περιεκτική στην παρουσίαση του θέματος στον ευρωπαϊκό χώρο, προσπαθώντας συγχρόνως να αναλύσει ισομερώς και τα τρία περιφερειακά σχήματα, επισημαίνεται ωστόσο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το πιο εξελιγμένο και συγκροτημένο μοντέλο περιφερειακής ενσωμάτωσης. Στην υπερατλαντική της περιήγηση, η συγγραφέας αναφέρεται στην NAFTA και την MERCOSUR και παρουσιάζει δύο διαφορετικά σχήματα περιφερειακής ενσωμάτωσης. Η NAFTA αποτελεί περισσότερο μία ζώνη ελεύθερου εμπορίου με απλή διάρθρωση και οργάνωση και συγκεκριμένες θέσεις ως προς την οικονομική πολιτική και την εναρμόνισή της με την περιβαλλοντική πολιτική. Όσο για την MERCOSUR, από την εν λόγω μελέτη διαφαίνεται η προσπάθεια...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.