Σ. Πουλή - Μ. Γλύτσης, Εφαρμογή της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ «Για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας»

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΚΑΙΟ

Τεύχος 1/1998, Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος - Απρίλιος

Φυσικό Περιβάλλον - Ενέργεια - Χωροταξία - Πολεοδομία - Δόμηση - Δημόσια Έργα - Μνημεία

Εκδίδεται από το 1997 - Τριμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Σταυρούλα Πουλή, Περιβαλλοντολόγος Μανώλης Γλύτσης, Περιβαλλοντολόγος Η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και των στοιχείων του είναι μια ιδέα που εισάγεται σχετικά αργά στην Κοινότητα, παρά το γεγονός ότι εντός των γεωγραφικών ορίων της εντοπίζονται βιότοποι μεγάλης οικολογικής αξίας και ποικιλομορφίας, από αλπικά οικοσυστήματα έως μεσογειακά, καθώς και μεγάλος αριθμός ειδών χλωρίδας (περίπου 10.000 είδη φυτών) και πανίδας (περίπου 1.000 είδη σπονδυλοζώων, δηλαδή θηλαστικών, πουλιών, αμφιβίων, ερπετών, ψαριών). Α. Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος H Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει αρχίσει να διαμορφώνει την περιβαλλοντική της πολιτική ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, με τη σύσκεψη κορυφής στο Παρίσι (1972). Πολύ σύντομα, από το 1973, ακολούθησε η θέσπιση Προγραμμάτων Δράσης για το Περιβάλλον, τα οποία είχαν ως κύριο άξονα την αντιμετώπιση της ρύπανσης, ενώ προοδευτικά άρχισαν να υιοθετούνται ενέργειες με βάση την αρχή της πρόληψης. Β. Η ανάγκη για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος Η πρώτη προσπάθεια για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της Κοινότητας γίνεται το 1979, με την έκδοση της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ «Για τη Διατήρηση των Άγριων Πτηνών2». Η οδηγία αυτή έχει ως σκοπό τη διατήρηση των ειδών των πτηνών που βρίσκονται στο ευρωπαϊκό έδαφος των Κρατών Μελών, με την υιοθέτηση των κατάλληλων...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.